500 g kartulit (nt Laura või Marabel)
100-150 g suitsupekki või peekonit
1 sibul
2 sl odrajahu või kaerajahu või rukkijahu
1 suur muna
1 tl soola
Haki sibul ja peekon kuubikuteks. Prae pannil läbi.
Riivi kartulid peene riiviga, aseta puhtale köögirätikule ja pigista kuivemaks (või pigista lihtsalt käte vahel kuivemaks).
Sega riivitud kartulid, praetud suitsupeekon ja sibul, muna ja odrajahu. Suru küpsetuspaberiga kaetud väiksemale ahjuplaadile.
Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 30 minutit.
Pildid tegid Juta Kübarsepp ja Ilse Metsamaa.
Ääretult lihtne, kuid maitsev pannileib. Tegin pisikesed muudatused, st panin shalottsibulat ja gluteenivaba jahu, et ka pisem saaks süüa ja ma ei peaks talle eraldi tegema. Soola lisasin ka juurde. Tuli üllatavalt hea, sõime õuna-pohlamoosiga.
olen saarlane ja minu vanaema segas nisujahu hulka ka odrajahu, pluss praetud suitsu- voi pekisem soolaliha ja praetud sibul. tänu odrajahule jääb pannileib natike koredam ja mitte nii kleepuv nätske kui ainult nisujahuga.
Mul tuli ühtlasem mass kui pildil. Oleks ehk pidanud siiski suurema riiviga riivima? need ribad seal pildil tunduvad just isuäratavad-krõbedad:-P peekonit polnud. Näljased lapsed sõid mitu tükki.
Mõnus retsept mis jätab palju mänguruumi...Ma segasin riivitud juustu massi sisse. Külalised kiitsid :D
Tundub ahvatlev. Kas rukkijahuga on keegi proovinud?
Kersti, töötaks ilmselt imekenasti ka rukkijahuga!
Mina pidasin seda mulgi retseptiks :) - minu Viljandimaa vanaema tegi seda soolalihaga ja ilma sibulata. Kutsusime kartulikoogiks ja sõime tavaliselt sügisel-talvel ...
Rukkijahuga on ka väga hea. Minu saaremaa pere muna pannileivas ei kasuta.
Minu ema riivis sisse ka punas peeti. Kartuli riivis peene riiviga, peedi jämeda riiviga. Lisas veel soolaliha ja sibulat. Jahu muidugi ka, kuid jahu kogust ei mäleta, aga seda üle 2 sl küll ei olnud. Ei mäleta ka seda, et ta oleks kartulimassist vee välja pigistanud. Väga, väga maitsev oli. Olen ise ka paar korda teinud, Tulemus on - kuidas juhtub.
Meie nimetame seda peedileivaks. Ka väga maitsev :)
Oleme teinud, väga hea on ;-), tasub proovida.
Pannileivatainale ei lisata muna!!! Ja tegelikult pandi sisse praadimata sibul ja soolaliha,kuigi nüüdsel ajal kiputakse praadima.
Saarlasest Vaikel öige jutt-praadimata sibul ja soolaliha,enamasti pekiliha,ja muna ei pandud.Lapsena ei olnd just pekk ja sibul eriti maitsvad,need said välja kougitud.Järgmine päev sai pannileib öhemaks löigatud ja pannil praetud,Koos külma piimaga oli eriti hea.Tegu ka Saaremaaga
Minagi tean, et pannilevale muna ei käi. Odrajahu+nisujahu, praadimata sibul, suitsuliha v pekk, eelmise päeva ühepajatoit või hoopis hernesupp. Igasugust varianti on, kuid munast küll kuulnd pole. Minu lemmik muid ongi just selline, mis on tehtud ühepajatoidust :P
Pannileiba tehti erinevalt, mingit kindlat retsepti sel polnudki, kasutati näiteks eelmisel päeval järele jäänud suppi, ka riiviti lisaks toorele kartulile sinna mõned keedukartulid. Hea maitse annab kui lisada veidi puljongit ja rööskkoort. Suitsupeekon on kindlasti mönus koostisosa.
100a vana retsept on ikka täiesti ära solgitud. algupärane retsept on lümantast pärit ja see on selline. kilo kartulit kilo porgantit kilo sibulat kilo pekist liha veitsa küüsla auku pipar sool 2 suurt lusikat nisu jahu ja ohtrasti odrajahu et tuleks tugev tainas.asetada ahju pannile 3sm paksune kiht ja hoida ahjus 3t 180 kraadi ja see järgi hoida tunnikene rätiku all ja süüa külma piimaga. pole paremat toitu maailmas ja kõht seisab kogu päeva täis samuti saad kogu päevaks vajalikud ained mida keha ja vaim vajavad.
kõik peale jahu läbi hakkliha masina, vanasti dükeltati käsitsi hästi peeneks, kuid see polnud nii maitsev.
Täpselt nagu ema retsept.
Tore lugeda, Peeter!
Saaremaa pannileib
Saaremaa pannileivast ringleb erinevaid versioone, see siin on toidublogija Mari-Liis Iloveri Saaremaalt pärit ämma retsept, mida jagati Terevisiooni saates 2012. aasta alguses.