350 g piparkoogitainast
500 g kohupiima või ricotta juustu
4 suurt muna
85 g suhkrut (1 dl)
1 tl piparkoogimaitseainet (nt Meira)
Serveerimiseks:pohlamoosi või vaarikamoosi
Suru piparkoogitainas ümaraks pätsiks, siis rulli kergelt jahusel laual umbes 28 cm läbimõõduga kettaks. Suru 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale ja külgedele.
Vahusta munad suhkruga, sega juurde (ricotta) kohupiim ja piparkoogimaitseaine. Vala segu piparkoogitainapõhjale.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 40 minutit, kuni tikuga katsudes kohupiim enam tikule ei jää.
Jahuta ja serveeri koos hapuka moosiga - nt pohla- või vaarikakeedisega.
Algidee on pärit Dansukkeri ja Delfi 2004. a. jõuluretseptide võistluselt, aga siinkohal muudetud kujul (enne 28.12.2009 lisatud retseptikommentaarid on algversioonile).
See kook küll taolisel temperatuuril jäi tooreks,kuna tainas on raske ja ei küpse ära.Suhkrut lisada üle 5 spl.ei maksa,liiga magus saab.
Muutsin seda. Põhiliselt suurendasin koguseid ja lisasin kohupiima hulka ka veidi ebaküdooniaviilakaid. Ahjus hoidsin tund aega. Võib teinekordki teha! Pohlamoosiga eriti hea.
pealtnäha lihtne, aga tegelikult väga maitsev kook
Piparkoogitainas oli iseteht, põhiretsept raamatust Eesti Köök. Estonian Cooking, lisasin apelsinikoort, suurem osa rasvainest oli või, natuke oli rapsiõli. Tainast läks 22 cm läbimõõga vormi niipalju kui läks. Tahtsin põhja natuke ette küpsetada, aga siiski ei teinud seda. Oleks pidanud. Põhjale määrisin veidi poe pohlasalatit, korjasin sealt nelgipungad välja, ja mustsõstramoosi. Täidiseks segasin 300 g tuutu banaanikohupiimakreemi, vanilje-rosina kohupiimakreemi lõpu, natuke hapukoort, kamalu jahu, kolm munakollast, lahustuvat kohvi. Lõpuks lisasin, mõõdetud liigutustega, kõvaks vahuks tehtud kolm munavalget. Ahi polnud täiskuumuse saavutanud, aga lükkasin ikka ahju. Küpsetasin u 180 juures üle poole tunni, lasksin ahjus jahtuda. Kuna alustasin hilja õhtul, võtsin alles hommikul ahjust välja ja panin kilega kaetult külmkappi. Varsti tulid sugulased ja lasid hea maitsta.
Tegin küll mõningaid nipet-näpet muudatusi retseptis, aga väga maitsev sellegipoolest! Krõmpsuma põhja soovijad võiksid põhja vb enne eelküpsetada, aga mulle see pehme just meeldis. Täidis on mõnusalt õhuline, kerge ja vähemagus, seega sobib pohlamoos magusa nüansina siia ideaalselt!
Kohupiimakook piparkoogipõhjal
Jõulune lihtne kohupiimakook, mida võib teha ka ricotta-kohupiimast.