Colcannon ehk iirlaste kartulipuder lehtkapsaga

Colcannon (iirlaste cál ceannan) on traditsiooniline iirlaste ja lääneranniku šotlaste roog, mis valmistatakse kartulitest ja lehtkapsast.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg jahusemaid kartuleid

300 g ribastatud lehtkapsast või savoia kapsast

1-2 dl 10% rõõska koort

100 g võid

veidi muskaatpähklit

soola ja musta pipart

Valmistamine

Koori kartulid ning lõika suuremad kartulid neljaks ning poolita väiksemad kartulid. Pane suurde potti, kalla peale keev vesi. Lisa 2 tl soola, kata pott kaanega ja keeda tasasel tulel umbes 25 minutit, kuni kartulid on täiesti pehmed.

Pese lehtkapsalehed, eemalda kõvad rootsud (need viska minema). Lõika lehed umbes  1 cm ribadeks. 

Sulata 25 g võid suurel praepannil ja hauta kapsast pidevalt segades umbes 5-7 minutit, kuni kapsas on servadest kergelt kuldne.

Kurna kartulid ja pane uuesti potti. Lisa potti rõõsk koor ja ülejäänud või, maitsesta soola ja muskaadiga. Tambi kartulid katki ja klopi puder korralikult läbi. Sega juurde võis praetud kapsas ja serveeri.

Kõrvale sobib seapraad, kanašnitsel (fotol), keedusink, praetud peekon vm.

Nipid ja soovitused:

  • Lahjema versiooni jaoks kasuta kohvikoore asemel piima. 
  • Soovi korral lisa koos lehtkapsaga pannile ka sibulat, porrut või murulauku.

Loe veel:

Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Kirsike
postitatud 27.01.2011 09:57

Kasutasin lehtkapsa asemel käharkapsast.

Pille
postitatud 16.08.2016 22:48

Kirsikese tehtud foto:

Ilse
postitatud 17.09.2016 14:33

Mõnus, natuke teistmoodi puder. Mulle maitses.

Indrek P
postitatud 24.10.2018 21:25

Kui üleüldse kartuliputru teha, siis seda. Leht-/käharkapsas annab juurde mõnusa struktuuri