Punaveinirisoto

Punase veini risoto on pärit Piedmontest ning on tuntud ka 'Risotto al Vino Rosso', 'Risotto al Barolo' või 'Risotto al Barbera' nime all. Barolo ja Barbera on kaks tuntud täidlast piedmonte punaveini.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

5 dl kana- või aedvilja- puljongit

90 g võid

1 tk keskmist hakitud sibulat

soola

musta pipart

200 g ümarateralist risotoriisi

5 dl mõnda Itaalia punast veini

serveerimiseks parmesani

Valmistamine

Kuumuta puljong potis, hoia soojas.
Sulata teises potis pool võist, lisa sibul, sool ja pipar ning hauta 5-7 minutit, kuni sibul on pehme. Sega juurde riis ja kuumuta pidevalt segades umbes 2 minutit, kuni või on riisi sisse imendunud.
Lisa pool veinist ja hauta, aeg-ajalt segades, umbes 5-7 minutit, kuni vein on enam-vähem imendunud. Lisa paar kulbitäit kuuma puljongit ja hauta, õrnalt, aga pidevalt, segades. Kui riis hakkab kuiva peale jääma, lisa ülejäänud vein.
Jätka kuumutamist, pidevalt segades, ning lisa vajadusel puljongit. Risoto on valmis siis, kui riis on pehme, aga ikka veel 'al dente', st kergelt hamba all naksuv. Samuti on risoto veidi kreemjas, kuna riisiteradest eraldub tärklist.
Tõsta valmis risoto tulelt, lisa tükkideks lõigatud ülejäänud või ning sega, kuni või riisi sisse sulab. Maitsesta soola ja pipraga, jaota soojendatud taldrikutele ning serveeri riivitud parmesaniga.

Allikas: Anne Willan, Good Food No Fuss, BBC Worldwide. Retsept ilmus briti ajakirjas Good Food (February 2004, Risotto with red wine). Pildi tegi ANIITRAM.
LISA KOMMENTAAR

dedu
postitatud 08.12.2008 23:13

väga huvitav maitse, pluss kaunis lilla toon veinist. väga hea, võib lisada ka liha vastavalt soovile.