Hernesupp suitsulihaga

Tummine ja väga maitsev hernesupp, mille valmistamiseks läheb vaja kuivatatud poolitatud kollaseid herneid, odrakruupe ning suitsuliha (ribi, koot vm meelepärane tükk).

NB! Antud kogustest saab päris palju suppi, nii et võta vähemalt viieliitrine pott.

Vahendid kokkamiseks ning lauakatmiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

250 g kuivatatud herneid (poolitatud)

150 g odrakruupe

3 l vett

1 kg suitsuribi või suitsutatud seakooti

1 suur sibul

2 suurt või 4 väiksemat kartulit

2-3 suurt porgandit

maitse järgi soola

2-3 tl sinepit

kimp hakitud maitserohelist (peterselli, sellerit, tilli, tüümiani, piparrohtu vms)

Valmistamine

Pane herned ja kruubid eelmisel õhtul likku (selleks pane need suurde kaussi, kalla peale külm vesi, nii et kruubid-herned oleksid mõni cm veega kaetud).

Pane suitsuliha ja vesi suurde potti ning kuumuta aeglaselt keemiseni. Koori hoolikalt pinnale tekkinud vaht.

Lisa supile leotatud ja loputatud kruubid ning herned. Kuumuta uuesti keemiseni, alanda kuumust, kata pott kaanega ning keeda tasasel tulel umbes tund aega.

Haki sibul, porgand ja kartulid peeneks või riivi jämeda riiviga. (Soovi korral prae sibul ja porgand pannil õlis läbi). Lisa köögiviljad. Keeda veel umbes pool tundi, kuni köögiviljad ja liha on pehmed.

Võta liha potist välja, eemalda kondid, lõika liha väiksemateks tükkideks ning lisa uuesti supile.

Maitsesta supp sinepi ja soolaga, soovi korral lisa maitseks tüümiani või piparrohtu.

LISA KOMMENTAAR

Pille @ Nami-nami
postitatud 25.02.2009 08:22

Mina olen kooritud sibula-küüslaugu supile lisanud.

Maalt ja hobusega
postitatud 06.05.2019 13:25

Hea nipp!

liblikapyydja
postitatud 24.02.2009 20:58

Ma küsiks siin, et kas sibul ja küüslauk tuleb suppi panna kooritult või koorimata?

Veronika
postitatud 25.02.2009 14:37

Väga hea supp tuli! Küll aga ei kasutanud ma mitte ribi, vaid kooti. Eile sain ka teada, et Lõuna-Eestis hernesuppi kartulit ja porgandit ei panda, vaid lisatakse nende asemel odrakruup. Samas Põhja-Eestis ei panda hernesupi sisse aga kruupi, vaid see asendatakse kartuli ja porgandiga. Ma lisasin nii kartuli, porgandi kui kruubi, mis tegi supi veelgi paremaks ;)

peeter l.
postitatud 03.01.2022 14:46

Mida on,seda panen. Vaene aeg !!

hexy
postitatud 05.02.2010 12:13

Wow küll see oli hea supp. Kasutasin suitsukooti(muud pold saada). Panin supile juurde veel loorberilehe ja terapipart ja tilli, sinepi jätsin välja. Ei tea kas see supp tuli sellepärast eriti hea , et mu 2 aastane seda hoolega kulbiga segas ;) Ma ültse ei ole kruubi sõber, a siia suppi ta tõesti sobib.

zoozi
postitatud 17.02.2010 00:08

Ainult kiidusõnad,väga maitsev.

jana
postitatud 08.03.2011 20:04

Tõesti väga maitsev supp, ei olnudki varem ise hernesuppi teinud ja leidsin väga hea retsepti kohe :)

Keitlin
postitatud 21.02.2012 17:35

Väga super hea:)

Liisi
postitatud 12.02.2013 21:28

Väga maitsev kodune hernesupp. Kasutasin suitsuribi. Lisasin supile paar loorberilehte ja maitsestasin sinepiga.

Silja L @ FB
postitatud 02.03.2014 20:48

Ma ka täna keetsin. Maitses hea, ainult herned keesid täitsa pudruks, teinekord keedan veidi vähem aega.

Marii
postitatud 03.03.2014 15:18

Keetsin ka täna, kuid ei keetnud nii kaua. Pidevalt maitsesin kuni herned olid pehmed. Super hea maitsega tuli.

MARGUS
postitatud 04.03.2014 15:01

Kartuli lisamine tundus kummaline kuid ei saanud lisamata jätta supp tuli super hea välja .

Eeva*
postitatud 19.03.2014 12:10

Mina keetsin liha ja kruupe koos ca pool tundi ja siis lisasin herned, muidu keevad pudruks. Seekord lisasin ka kartuli, mida varem ei ole teinud. Porgand ja sibul ka kindlasti. Väga maitsev tuli.

Kodukana
postitatud 15.02.2015 15:27

küsimus, et kui mul on muidu poolitatud herned kasutusel muretaignapõhjadel raskuseks ning need on ahjus viibinud, siis kas neid saab kasutada ka supi tegemisel veel?

Pille
postitatud 15.02.2015 22:25

Kodukana, ma ei julge lubada, et need Sul pehmeks keevad...

Mari
postitatud 26.04.2015 17:04

Tegin Põhja- ja Lõuna- Eesti segu hernesuppi, seega panin supi sisse kõike: poolitatud herneid, kruupi, porgandit ja ka piiisut riivitud kartulit. Ja tuli ka hea, aga musta pipart enam järgmine kord ei pane, vähemalt mitte nii palju (seda ei olnud retseptis).

Nom
postitatud 23.11.2015 16:15

Nii hea supp! Kasutasin kooti, sibula ja porgandi hakkisin pisikesteks tükkideks ja praadisin läbi, kartuli riivisin. Kruubid panin Eeva soovitusel lihaga keema ja lisasin herned alles poole tunni pärast, sest esimesel korral läksid jah lödiks. Muidu väga lollikindel retsept. Aitäh.

Maarika
postitatud 26.11.2015 14:42

Sai selle retsepti järgi väikeste variatsioonidega (nt sinepit ei olnud) supp tehtud. Otsustasin ära püreestada, kuna ühel sööjal oli hammastega kehvasti. Väga maitsev ja meeldivalt kreemjas sai!

Vaige
postitatud 05.01.2016 13:13

Parim hernesupp mida olen saanud ja jäängi tegema, kui hernesupi isu tuleb!

Pille
postitatud 05.01.2016 13:35

Nii tore lugeda, Vaige! :)

Kaja
postitatud 14.01.2016 18:53

Minu meelest ei ole selles küll midagi halba kui herned väga pehmeks lähevad, meie kodus on sageli ahjus seda suppi tehtud ja herned parajaks plödiks läinud.

Kk
postitatud 08.02.2016 18:04

Huvitav kaua säilib see supp purgis kui ma ta keevana purki pistan ?

Kaspar
postitatud 05.01.2023 13:32

Olen peale 3 e nädalat ka uuesti purgist võtnud. Laisk olen teen alati 2 potti korraga ja ühel lasen veel ära keeda natuke rohkem ja panen ka natuke vähem. Siis purki ja kui tahan uuesti suppi lasen soojaks natuke vett juurde ja väga hea!!!

Lepakas
postitatud 09.02.2016 10:33

See retsept töötab alati. Ka siis, kui tuleb teha mitte kaheksale, vaid 80-le!

Liisa
postitatud 09.02.2016 19:31

Kas kruubid ja herned peavad olema ööläbi leos? Tahtsin tegema just hakata, aga siis vaatasin, et ei olnud ju herneid ja kruupe eelmine õhtu vette pannud :( Kas kuidagi kiirendada ei saa seda vees oleku aega?

Liisa
postitatud 09.02.2016 22:02

Tänud :-)

Kiilakas kass
postitatud 01.01.2020 17:55

Siis tuleb herneid "ehmatada" ehk keedad vähese veega nii 10 minutit ja kallad külma vett peale ja lased uuesti keema. Keevad rutem.

pragma
postitatud 14.02.2016 12:28

kruupidega hernesupp on päriyt nõukaaja koolisööklast.. ükski normaalne kodukokk ei pane hernesupi sisse kruupe..

Helin
postitatud 09.03.2016 13:21

Kulla pragma, maitse üle ei vaielda ja selleks, et oma eelistusi paremasse valgusesse paigutada, ei pea teisi maha tegema.

Pets
postitatud 15.01.2017 11:14

Kruup sobib pea iga supi sisse, eriti kui vaja midagi tummist teha

Katrin
postitatud 12.12.2016 15:35

Kui ma esimest korda elus hernesuppi tegin, siis just selle retseptiga. See on lihtsalt parim hernesupp!

A.
postitatud 11.02.2017 18:30

Väärt retsept, supp tuli tõesti hea, minu jaoks see päris õige. Mõte suppi teha tuli nii äkki, et ei olnud aega herneid leotada, sellisel puhul on alati hea abimees termospott, kus kruubid-herned kuuma veega kiiresti pehmeks ligunevad. Nagu eelpool juba mainitud, siis hernes kipub lausa nähtamatuks ära keema, kui kruupidega samal ajal keema panna.

Kadi Orav
postitatud 28.02.2017 07:40

Mitu korda selle retsepti järgi tehtud - viib keele alla ja klassikaline.

Helle
postitatud 28.02.2017 19:37

Tegin ka esimest korda elus hernesuppi ja antud retsepti järgi. Kõik läks plaanipäraselt, siiski tulevikus soovitaksin samuti esmalt keeta pool tundi liha ja kruupe ja alles siis lisada herned, kuna mul läksid herned pudruks. Samas maitse on endiselt hea, nii et õnneks ei häiri. Hoiatus - saab tõesti suur potitäis. Proovisin küll väiksema koguse teha, aga kokkuvõttes tuli ikka palju.

Anne
postitatud 28.10.2017 15:13

Mina kuumutasin sibula ja riivitud porgandi pannil, hiljem lisasin supile. Annab ilusa värvi ja meki supile.

krista
postitatud 07.07.2020 12:49

Teen ka nii:) Kokakoolis õpetati . Ei pane ainult kunagi kartulit :O

Siiri
postitatud 28.10.2017 22:20

Tuli selline naljakas mõte-küsimus pähe: huvitav, mis saaks, kui selles retseptis asendada herned läätsedega - kas saaks ühe hea läätsesupi, mis vahelduseks ei sisaldaks mitte midagi tomatilist ...?

A
postitatud 26.11.2017 17:53

Mina lisasin ka 2 spl vürtsikamat ketchupit, väga hea sai lõpptulemus.

Nele
postitatud 08.02.2018 15:22

Tehtud! Superhea!!! Aitäh retsepti eest!

Indrek
postitatud 11.02.2018 19:44

Super hea supp sai, aitäh! Kord aastas tegemiseks lausa lust.

Liis
postitatud 14.02.2018 22:19

Mitu aastat enamvähem selle järgi teinud. Kartulit pole pannud. Seekord maitsestasin esimest korda sinepiga. Väga mõnus!

kris
postitatud 07.01.2019 14:29

väga mõnus supp. Kasutan Rakvere hernesupi kogu (imeasi et sellis müüakse!), rohelisi kuivatatud terveid herneid ja odrakruupi. Porgandi-sibula lisan poole peal (eelnevalt läbipraetud). Herneid-kruupe leotasin ca 3h (unustasin õhtul panna), ja seepärast läks keetmisele rohkem aega. Pärast kontide potist väljavõtmist suristasin saumikseriga veidi püreemaks (aga mitte täitsa). Kontidelt nokkisin suitsuliha ka supi sisse.

Maripuu
postitatud 21.11.2019 16:27

Väga hea retsept. Panin kommentaarides olevate soovituste järgi herned pool h hiljem ning jäid väga head. Sinepi jätan järgmine kord välja :)

Ago
postitatud 29.02.2020 18:46

Väga maitsva hernesupi saab selle retsepti järgi, läheb kindlasti kordamisele ka tulevikus! :P

Marju Jõemaa
postitatud 12.02.2022 14:19

Juba pikalt isutas ja täna tegin ära. Piinlik öelda, aga esimest korda elus. Lasin saumikseriga püreeks ja peale puistasin röstsibulat :)

Tõnu
postitatud 27.02.2022 17:01

Ja kui üle jääb siis portsudena karpi ja sügavkülma. Saab pärast kasutada.

Paluteder
postitatud 18.01.2023 16:26

Ainult kiidusõnad,väga maitsev.

Mehis
postitatud 05.02.2023 12:09

Milliseid Herneid kasutada, et pehmeks keeks, eelnev õhtu likku aga ikka ei kee koik pehmeks

ReneeA
postitatud 10.12.2023 18:47

Tegin täna. Ei leotanud herneid kuna supitegemise mõte tuli ootamatult ja ei jõudnud :) Herned keesid pudruks aga mind see ei häirinud ja supp tuli ülihea. Lisasin 4 küünt küüslauk ka mida pea igasse toitu lisan. Aga elu esimene hernesupp - ja kohe õnnestus

Sky
postitatud 28.02.2024 20:24

Ma mõtlen et kas herned magedad ei jää? äkki peaks soolases vees leotama?