Vale-pohlamoos

Kehval pohla-aastal saab "pohlamoosi" keeta pihlakatest ja arooniatest :)

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

2 kg hapukaid õunu

200 g pihlakaid

200 g arooniaid

vett

800 g suhkrut

0.5 tl sidrunhapet

Valmistamine

Puhasta pihlakad ja arooniad, pese hoolega. Pane potti. Lisa puhastatud ja tükeldatud õunad. Lisa potti umbes klaasitäis vett ning kuumuta keemiseni. Alanda kuumust ning keeda tasasel tulel 15 minutit, kuni marjad on pehmed. Siis lisa suhkur ning keeda moos tasasel tulel valmis - ehk seni, kuni õunad on klaasjad ja pehmenenud. Lisa sidrunhape. 

Tambi moos pudrunuiaga katki või peenesta sauseguriga kergelt tükiliseks. Kuumuta veel korra läbi ning pane steriliseeritud purkidesse. 

Nipid ja soovitused:

  • Mina koduaia õunu koorinud ei ole - lihtsalt pesen puhtaks, eemaldan südamikud ja tükeldan õunad koos koortega. Kuna suristan pärast saumikseriga ühtlaseks, siis ei jää ka ühtegi õunakooretükki kuskil segama. 

Loe veel:

Retsept on mugandatud Maalehe pihlakaraamatust, aga avaldati ka 27.9.1997 ajalehes Postimees (Toivo Niiberg, "Must aroonia - tervislik marjakultuur"), aga valmistuskäiku kõvasti lihtsustatud. Pildi tegi REBANE.

LISA KOMMENTAAR

Milli
postitatud 02.09.2014 08:33

Olen seda moosi aastatid teinud ja on ikka maitsev välja tulnud. Soovitan soojalt teistelgi proovida.

Rebane
postitatud 04.09.2014 09:03

Tõesti pohlamoosi maitsega! Sain 7 keskmist-väiksemapoolset purki (kahjuks on sildid ammu pealt leotatud ja täpset kogust ei oska öelda). Nüüd ootan redelit, et saaks ka kõrgematelt oksadelt pihlakaid korjata ja veel moosi keeta.

Noõpinalles:)
postitatud 14.10.2014 23:45

Miks on hea pihlakad ja arooniad eraldi keeta? Ja mõned kasutavad sidrunhappe asemel ebajüdooniat, kas keegi oskab seda põhjalikumalt kommenteerida?

Pille
postitatud 25.09.2019 10:39

Noõpilanealles - ega ei peagi. Toivo Niibergi algretseptis oli miskipärast sedasi soovitatud, aga ma ise olen kõik ühte potti pannud ja koos keetnud. Palju lihtsam ja mõistlikum.

Pille
postitatud 25.09.2019 10:38

Väga mõnusa maitsega moos, mis sobiks jõululauale väga hästi ja keegi ei hakkaks pohlamoosi taga nõudma ;)