2 kg hapukaid õunu
200 g pihlakaid
200 g arooniaid
vett
800 g suhkrut
0.5 tl sidrunhapet
Puhasta pihlakad ja arooniad, pese hoolega. Pane potti. Lisa puhastatud ja tükeldatud õunad. Lisa potti umbes klaasitäis vett ning kuumuta keemiseni. Alanda kuumust ning keeda tasasel tulel 15 minutit, kuni marjad on pehmed. Siis lisa suhkur ning keeda moos tasasel tulel valmis - ehk seni, kuni õunad on klaasjad ja pehmenenud. Lisa sidrunhape.
Tambi moos pudrunuiaga katki või peenesta sauseguriga kergelt tükiliseks. Kuumuta veel korra läbi ning pane steriliseeritud purkidesse.
Retsept on mugandatud Maalehe pihlakaraamatust, aga avaldati ka 27.9.1997 ajalehes Postimees (Toivo Niiberg, "Must aroonia - tervislik marjakultuur"), aga valmistuskäiku kõvasti lihtsustatud. Pildi tegi REBANE.
Olen seda moosi aastatid teinud ja on ikka maitsev välja tulnud. Soovitan soojalt teistelgi proovida.
Tõesti pohlamoosi maitsega! Sain 7 keskmist-väiksemapoolset purki (kahjuks on sildid ammu pealt leotatud ja täpset kogust ei oska öelda). Nüüd ootan redelit, et saaks ka kõrgematelt oksadelt pihlakaid korjata ja veel moosi keeta.
Miks on hea pihlakad ja arooniad eraldi keeta? Ja mõned kasutavad sidrunhappe asemel ebajüdooniat, kas keegi oskab seda põhjalikumalt kommenteerida?
Noõpilanealles - ega ei peagi. Toivo Niibergi algretseptis oli miskipärast sedasi soovitatud, aga ma ise olen kõik ühte potti pannud ja koos keetnud. Palju lihtsam ja mõistlikum.
Väga mõnusa maitsega moos, mis sobiks jõululauale väga hästi ja keegi ei hakkaks pohlamoosi taga nõudma ;)
Vale-pohlamoos
Kehval pohla-aastal saab "pohlamoosi" keeta pihlakatest ja arooniatest :)