Rootsi vanaema tanguvorstid

Peeter Kardi retsept, küll veidi mugandatud kujul.

Peeter Kard kirjutas: "Retsept on pärit Rootsist, Öhne talumuuseumist. Talu on asutatud aastal 1700 ja tegutseb tänini. Sellist koduvorsti on seal tehtud algusest peale ja praegu valmistab seda talvisel ajal külalistele pakkumiseks talu perenaise Marita Lundqvisti abilisena privaatkokk Inger Eriksson."

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

500 g sealiha (nt prae- või abatükk)

500 g vasikaliha

500 g pekist sealiha

500 g kartulit

3 suurt sibulat

500 g jämeda jahvatusega odratangu

soola ja musta pipart

vürtspipart

piima

puhastatud seasoolt

Valmistamine

Pese tangud ja pane vähemalt 4-6 tunniks külma vette likku. 

Lase vasika- ja sealiha läbi hakkmasina jämedama resti, lõika pekk võimalikult väikesteks kuubikuteks. Prae liha kuumal pannil kergelt läbi, siis lisa jämedalt riivitud kartul ja prae veel mõned minutid. Kui segu on kuivavõitu, lisa veidi vett.

Lisa hakitud sibul ja leotatud-nõrutatud tangud, maitsesta soola ja pipra ja vürtsiga. Vala juurde nii palju piima, et saad pehme vorstipudru. Kuumuta veidi, siis lase jahtuda.

Tee vorstisegust proovikook ja prae pannil. Vajaduse korral lisa veel maitseaineid. Sega täidis hoolikalt läbi ja täida seasooled kaunis lõdvalt. Kuumuta vorste soola ja loorberilehega maitsestatud vees 25-30 minutit.

Serveeri vorste kohe kuumalt koos keeduleemega või hoia kuni tarvitamiseni külmas ja siis prae pannil või küpseta ahjus. Lisandiks soovitas Peeter Kard rukkileiba, marineeritud peeti ja marineeritud kurki.

Fotod: Katrin Press

LISA KOMMENTAAR

Ilse
postitatud 05.12.2015 21:16

Väga maitsev ! Liha ja muu kraam sai eraldi läbi praetud (sest pannile kõik korraga ei mahtunud) ja siis kokku segatud. <p>Vorstid olid supermõnusad ! kindlasti teen veel :)</p>