500 g sealiha (nt prae- või abatükk)
500 g vasikaliha
500 g pekist sealiha
500 g kartulit
3 suurt sibulat
500 g jämeda jahvatusega odratangu
soola ja musta pipart
puhastatud seasoolt
Pese tangud ja pane vähemalt 4-6 tunniks külma vette likku.
Lase vasika- ja sealiha läbi hakkmasina jämedama resti, lõika pekk võimalikult väikesteks kuubikuteks. Prae liha kuumal pannil kergelt läbi, siis lisa jämedalt riivitud kartul ja prae veel mõned minutid. Kui segu on kuivavõitu, lisa veidi vett.
Lisa hakitud sibul ja leotatud-nõrutatud tangud, maitsesta soola ja pipra ja vürtsiga. Vala juurde nii palju piima, et saad pehme vorstipudru. Kuumuta veidi, siis lase jahtuda.
Tee vorstisegust proovikook ja prae pannil. Vajaduse korral lisa veel maitseaineid. Sega täidis hoolikalt läbi ja täida seasooled kaunis lõdvalt. Kuumuta vorste soola ja loorberilehega maitsestatud vees 25-30 minutit.
Serveeri vorste kohe kuumalt koos keeduleemega või hoia kuni tarvitamiseni külmas ja siis prae pannil või küpseta ahjus. Lisandiks soovitas Peeter Kard rukkileiba, marineeritud peeti ja marineeritud kurki.
Fotod: Katrin Press
Väga maitsev ! Liha ja muu kraam sai eraldi läbi praetud (sest pannile kõik korraga ei mahtunud) ja siis kokku segatud. <p>Vorstid olid supermõnusad ! kindlasti teen veel :)</p>
Rootsi vanaema tanguvorstid
Peeter Kardi retsept, küll veidi mugandatud kujul.
Peeter Kard kirjutas: "Retsept on pärit Rootsist, Öhne talumuuseumist. Talu on asutatud aastal 1700 ja tegutseb tänini. Sellist koduvorsti on seal tehtud algusest peale ja praegu valmistab seda talvisel ajal külalistele pakkumiseks talu perenaise Marita Lundqvisti abilisena privaatkokk Inger Eriksson."