2.5 dl õli (u 200 g)
1 kg porgandit
1 kg peeti
350-500 g juursellerit
3 kg kapsast
20 tera musta pipart
5 sl jämedat soola (nt Meira meresoola)
170 g suhkrut (u 2 dl)
1 kg tomatit
1 kg sibulat
2-3 sl 30%list äädikat
Riivi porgandid, peedid ja juurseller jämedalt. Ribasta kapsad, haki sibulad ja tomatid tükkideks.
Kuumuta õli suures potis, lisa riivitud peet, porgand ja juurseller ning kuumuta 5 minutit.
Lisa kapsas, pipar, sool, suhkur ja loorberilehed ja keeda 20 minutit.
Lisa tomati- ja sibulatükid ja keeda veel 20 minutit. (Nüüdseks peaks köögiviljadest piisavalt vedelikku eraldunud olema. Kui ei, siis hauta veidi kauem.)
Kõige lõpuks lisa äädikas ja tükeldatud till ja keeda 2-3 minutit.
Vala kuumalt purkidesse ja kaaneta.
NB! Kõik köögiviljad on kaalutud PÄRAST puhastamist!
Supi tegemiseks lahjenda sisu veega või puljongiga 1:1, soovi korral lisa ka liha või vorsti ja kuumuta keemiseni. Timmi maitse soola, suhkru ja maitserohelisega parajaks. Serveeri hapukoorega.
Aitäh retsepti jagamast. Väga hea tuli!:)
Väga maitsev.Mina päris 1:1-le ei lahjendanud, meile meeldib paksem supp.
See aasta proovisin esimest korda talveks borši põhja teha, aega läks aga valmis ta sai. Eks siis talvel näeb kas süüa ka kõlbab.
Väga maitsev supipõhi sai. Juursellerit küll ei pannud, aga maitses sellegipoolest suurepäraselt.
Keetsin sel aastal, esimest korda üldse sellist supipõhja. Eile sai supp ka tehtud ja tuleb tõdeda, hea kraam sai purkidesse pandud!
Meie peres on sarnast boršipõhja purkide tehtud ikka juba aastakest 5-6 kindlasti ja söödud on seda mitte ainult supina vaid isegi salatina lihatoitude juurde.
kas oliivõli sobib sinna sisse?
väga hea on ka ilma juursellerita.Mina lisan liha ja kartulit talvel.
Mis asi siit küll tulema peaks? 1 kg porgandeid, see on mingi porgandi borz v?
Minu retsept on muidu sama,aga minu retseptis ei ole sellerit ja on 1,0 kg kurki lisaks loetletud köögiviljadele.
Sõin täna üle pika aja selle retsepti järgi enda tehtud boršipõhja baasil suppi. Hea oli :).
Kas keegi on sama retseptiga hapukapsaga ka teinud?
Marliis, mina mitte. Boršisuppi (vt nt Paastuaja peedisupp) olen küll hapukapsaga teinud, aga selle hoidise eesmärk on ikka värskete köögiviljade realiseerimine ja seega on lihtsam kasutada värsket kapsast.
Mina olen teinud selle retsepti järgi. Juurselleri asemel panen peeti ja kui kapsast või porgandit on vähem, panen jällegi peeti. Maitseaineid panen alati retsepti järgi. Minu arvates on hea. Poolest kogusest saab täpselt 7 pooleliitrist purki.
Omatehtud boršipõhi
Retsept nn boršipõhja tegemiseks - siis on talvel hea võtta! Minu boršipõhja sees kurki ega kabatšokki ei käi, küll aga juursellerit või -peterselli.
Põhimõtteliselt on tegemist peedilisandiga ämbrisalatiga, nii et lisaks borši tegemisele võib seda köögiviljahoidist talvisel ajal ka lihtsalt salatilisandina kasutada.
NB! Selle koguse köögiviljade jaoks on vaja vähemalt 10liitrist supipotti!