Omatehtud boršipõhi

Retsept nn boršipõhja tegemiseks - siis on talvel hea võtta! Minu boršipõhja sees kurki ega kabatšokki ei käi, küll aga juursellerit või -peterselli.

Põhimõtteliselt on tegemist peedilisandiga ämbrisalatiga, nii et lisaks borši tegemisele võib seda köögiviljahoidist talvisel ajal ka lihtsalt salatilisandina kasutada.

NB! Selle koguse köögiviljade jaoks on vaja vähemalt 10liitrist supipotti!

Kogus
u 7 liitrit
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

2.5 dl õli (u 200 g)

1 kg porgandit

1 kg peeti

350-500 g juursellerit

3 kg kapsast

20 tera musta pipart

5 sl jämedat soola (nt Meira meresoola)

170 g suhkrut (u 2 dl)

5 loorberilehte

1 kg tomatit

1 kg sibulat

2-3 sl 30%list äädikat

tilli

Valmistamine

Riivi porgandid, peedid ja juurseller jämedalt. Ribasta kapsad, haki sibulad ja tomatid tükkideks.

Kuumuta õli suures potis, lisa riivitud peet, porgand ja juurseller ning kuumuta 5 minutit.

Lisa kapsas, pipar, sool, suhkur ja loorberilehed ja keeda 20 minutit.

Lisa tomati- ja sibulatükid ja keeda veel 20 minutit. (Nüüdseks peaks köögiviljadest piisavalt vedelikku eraldunud olema. Kui ei, siis hauta veidi kauem.)

Kõige lõpuks lisa äädikas ja tükeldatud till ja keeda 2-3 minutit.

Vala kuumalt purkidesse ja kaaneta.

NB! Kõik köögiviljad on kaalutud PÄRAST puhastamist!

Supi tegemiseks lahjenda sisu veega või puljongiga 1:1, soovi korral lisa ka liha või vorsti ja kuumuta keemiseni. Timmi maitse soola, suhkru ja maitserohelisega parajaks. Serveeri hapukoorega.

LISA KOMMENTAAR

Kerttu-Liina
postitatud 17.01.2012 21:24

Aitäh retsepti jagamast. Väga hea tuli!:)

Hexy
postitatud 09.06.2010 22:30

Väga maitsev.Mina päris 1:1-le ei lahjendanud, meile meeldib paksem supp.

Kiki
postitatud 03.10.2011 10:39

See aasta proovisin esimest korda talveks borši põhja teha, aega läks aga valmis ta sai. Eks siis talvel näeb kas süüa ka kõlbab.

Liisi
postitatud 08.09.2013 21:37

Väga maitsev supipõhi sai. Juursellerit küll ei pannud, aga maitses sellegipoolest suurepäraselt.

Kristiina
postitatud 18.09.2013 11:37

Keetsin sel aastal, esimest korda üldse sellist supipõhja. Eile sai supp ka tehtud ja tuleb tõdeda, hea kraam sai purkidesse pandud!

Tiina
postitatud 06.10.2013 19:14

Meie peres on sarnast boršipõhja purkide tehtud ikka juba aastakest 5-6 kindlasti ja söödud on seda mitte ainult supina vaid isegi salatina lihatoitude juurde.

patapata
postitatud 06.10.2013 19:50

kas oliivõli sobib sinna sisse?

06.07.2013
postitatud 06.10.2013 19:53

väga hea on ka ilma juursellerita.Mina lisan liha ja kartulit talvel.

joodikupulst
postitatud 07.02.2017 11:29

Mis asi siit küll tulema peaks? 1 kg porgandeid, see on mingi porgandi borz v?

Mari
postitatud 17.09.2017 15:10

Minu retsept on muidu sama,aga minu retseptis ei ole sellerit ja on 1,0 kg kurki lisaks loetletud köögiviljadele.

Vike
postitatud 20.02.2018 13:04

Sõin täna üle pika aja selle retsepti järgi enda tehtud boršipõhja baasil suppi. Hea oli :).

Marliis
postitatud 26.08.2019 08:49

Kas keegi on sama retseptiga hapukapsaga ka teinud?

Pille
postitatud 26.08.2019 15:46

Marliis, mina mitte. Boršisuppi (vt nt Paastuaja peedisupp) olen küll hapukapsaga teinud, aga selle hoidise eesmärk on ikka värskete köögiviljade realiseerimine ja seega on lihtsam kasutada värsket kapsast.

Perekooli Kägu
postitatud 04.09.2019 16:25

Mina olen teinud selle retsepti järgi. Juurselleri asemel panen peeti ja kui kapsast või porgandit on vähem, panen jällegi peeti. Maitseaineid panen alati retsepti järgi. Minu arvates on hea. Poolest kogusest saab täpselt 7 pooleliitrist purki.