1-2 suurt ja mahlast sidrunit
3 suurt muna
150 g peenikest suhkrut
100 g magedat toasooja võid
Pese toasoojad sidrunid* hoolega kuuma veega. Pressi välja mahl (kokku on vaja 1 dl mahla). Riivi ühe sidruni koor peene riiviga (vaja on 1 sl sidrunikoort).
Kuumuta väikeses potis 2-3 cm vett keemiseni.
Sega kuumakindlas kausis munad, suhkur ja sidrunimahl. Tõsta kauss kuuma vee kohale, nii et kausi põhi veega kokku ei puutuks. Kuumuta keskmisel kuumusel, vispliga pidevalt munasegu kloppides, kuni segu pakseneb (selleks kulub umbes 10 minutit; kui Sul on suhkrutermomeeter, siis peaks segu temperatuur olema 71-72 kraadi)**.
Tõsta pott tulelt, vajadusel kurna segu läbi tiheda sõela. Klopi juurde toasoojad võikuubikud*** ning sega juurde riivitud sidrunikoor.
Tõsta pott tulelt ja kalla sidrunivõie steriliseeritud purki(desse). Säilib jahedas paar nädalat.
* Toasoojad sidrunid annavad pressimisel rohkem mahla. Samuti aitab sidrunite hõõrumine mööda lauda.
** Kui kuumus on liiga tugev, võib muna tükki minna. Kui kuumus on liiga madal, siis ei toimu paksenemist (selle vastu aitab vee temperatuuri tõstmine :))
*** Mõned allikad soovitavad jahutada segu 65 kraadini enne toasooja või lisamist - siis olla tulemuseks eriti kreemjas ja maitsev sidrunivõie.
Avastasin selle võide paar aastat tagasi. Väga maitsev. Ma lasen samuti veidi ennem jahtuda ja alles siis lisan või, minu meelest on siis parema tekstuuriga ja veelgi maitsvam. Viimati täitsin sidrunivõide ja marjadega korvikesi, külalised olid vaimustuses. :)
Seda oli hea süüa hommikuti saia peal.
Huvitav, kui palju seda võiet peaks tegema, et purkipanekuks ka midagi jätkuks? Meil igatahes pole see juba kaks korda õnnestunud...
Väärt leid! Esimese purgikese sõin lihtsalt tühjaks. Järgmisega tahaks juba midagi ette võtta.
Kuna kingitud lemoncurdi purk sai tühjaks ning ei mõtelnudki ise täituda, otsustasin ise juurde teha. Minu nn köögis(seda ei eksisteerigi:) ei ole väga palju rohkem tarvikuid kui pott ja kahvlid, sain siiski hakkama- kinnastega klaaspurki vee kohal hoides segu eriti ei kuumenenud, siis otsustasin natuke kasta keeva vette ja siis välja ja nii uuesti, ise metsikult segades. Ja peagi oligi mõnus kreemjas ollus purgis. Imelihtne ja imemaitsev asi!
Tegin kohe samal õhtul ja no küll sai hea! Ammu olen seda retsepti otsinud, aga need briti mahuühikud ajasid mu iga kord hulluks. Aitäh naminamile!
Kuna poes olnud sidrunit saadaval , ostsin apelsinid ja tegin samamoodi apelsinidega . Supermaitsev !!!
Ütlen vaid, et tehke samm-sammult täpselt siin kirjutatu järgi ning õnnestumine on garanteeritud. Kui teised retseptid on olnud kohati kleepuvad ja vahel tihked, siis see sai uskumatult kohev ja vahuline.
Ma nüüd olen kolm korda selle retsepri järgi teinud. Maitse on taevalik, aga tekstuur jääb nii vedel, et voolab koogi pealt minema. Milles asi võiks olla?
Arvatavasti kuumutasid liiga vähe. Mida kauem kuumutad, seda tihkem tekstuur :)
Kas muna tuleb alguses vahule ajada või lihtsalt vispliga suhkru ja sidrunimahlaga segada?
Guido, retseptis on ju kenasti kirjas, et klopi vispliga - ehk siis segamisest jääb väheks, tuleb ikka vispliga vahule ajada! :)
Isetehtud sidrunivõie on mõnus - kreemjas, magushapu ja siiski mahe.
Mõnus! Ja selle retsepti järgi õnnestub hästi!
Kui palju sellest kogusest saab? Plaan on seda tordi kihtide vahele panna.
Tegin ka täna esimest korda, kõik õnnestus hästi, värv, paksus aga hapu jäi, kõik sai tehtud retsepti järgi, ei tea kas oli siis sidrun lihtsalt nii hapu :/
Kiirelt valmiv ja väga maitsev. Hea lisand kookidele ja magustoitudele.
Aega vöttis, aga asja sai ????
Sidrunivõie (lemon curd)
Hapukasmagusat sidrunivõiet kasutatakse Suurbritannias palju - nii saiale määrimiseks kui ka magustoitude valmistamiseks.