Puhasta lamba selja- või reietükk kelmest ja rasvast.
Lõika liha ristikiudu 15-25-grammisteks tükkideks.
Lao lihatükid portselan- või emailnõusse. Peale ja vahele puista maitseained ja piserda äädikat ning sidrunimahla või veini.
Hoia jahedas kerge vajutise all 4-12 tundi.
Liha võib marineerida ka plastikaatkotis.
Ettevalmistatud lihatükid lüki vardasse koos erinevate lisanditega ja küpseta sütel või elektrilisel röstimisseadmel aeg-ajalt varrast pöörates.
Šašlõkki võib valmistada mitut moodi:
* liha aetakse vardasse vaheldumisi paksemate sibularatastega. 1 kg liha kohta võtta 200 g sibulaid (šašlõkk Kaukaasia moodi);
* liha + sibularattad + tomativiilud. l kg liha kohta läheb 100 g sibulaid, 100 g tomateid;
* marineeritakse terve seljatükk koos neerudega ja aetakse vardasse suurte, u 250 grammiste tükkidena, otstesse torgatakse neerutükid (šašlõkk Kärsi moodi).
Šašlõkki valmistatakse enamasti vabas õhus. Lisandiks sobivad terved tomatid, pikuti poolitatud või neljaks lõigatud värsked kurgid, pikad rohelised sibulavarred.
Lisandid asetatakse rühmadena puust alustele, korvidesse või murule pandud linale.
Kui šašlõkki serveeritakse vaagnal, võib lisandiks anda keedetud riisi. Riis pannakse vaagnale, šašlõkk koos vardaga riisi peale, muud lisandid rühmiti ümber.
Juurde vürtsikastet.
Eesti Santa Maria retsept
Vardas küpsetatud marineeritud lambaliha