Hasselbacka kartulid ehk kartulilõõtsad

Rootsist pärit kartuliroog, hasselbackspotatis. Roog on oma nime saanud Stockholmi Djurgårdenis asuva Hasselbacken’i ehk "Pähklimäe" restorani järgi, kus sel viisil ahjukartuleid eelmise sajandi keskpaigas valmistama ja serveerima hakati.

Inglise keeles kutsutakse neid “accordion potatoes”. Eesti keeles võiks neid ehk siis kartulilõõtsadeks või lõõtsakartuliteks kutsuda? :)
 

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
45-60 minutit
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

suuremat ja võimalikult ühesuurust kartulit

sulatatud võid

veidi vett

soola

veidi (gluteenivaba) riivsaia

Valmistamine

Koori kartulid. Aseta kartulid lõikelauale “külili” ning tee terava noaga sisselõiked iga 3-4 mm tagant. Sisselõiked võiksid olla vähemalt 1/2, võimaluse korral 3/4 sügavuselt. (Suureks abiks on siin puulusikas, mille süvendisse saab kartuli asetada viilutamise ajaks).

Aseta kartulid ahjuvormi, vala vormi põhja veidi vett. Pintselda kartulid pealt sulavõiga või aseta igale kartulile võitükike.

Küpseta 220-kraadises ahjus 30 minutit, kuni kartulid on pehmenema hakanud. Siis võta vorm ahjust korraks välja, puista kartulitele riivsaia ja soola. Pane uuesti ahju ja küpseta veel 15-20 minutit, kuni kartulid on küpsed.

Täpne küpsemise aeg sõltub kartulite suurusest.

Nipid ja soovitused:

  • Kartulitele võib puistata ka kuivatatud ürte, riivjuustu, paprikapulbrit.

Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Täpik
postitatud 13.10.2008 12:01

Mina tegin oliiviõliga ning viskasin juurde ka mõned koorega küüslaugud - viirused hiilivad ringi. Nipp kartulilõikamisega on panna kartul supilusikasse, siis ei lõika kogemata põhjani läbi. :)

Tullia
postitatud 14.02.2010 21:19

Kartuloid, mis tekitasid pisut elevust oma välimusega ja olid vahelduseks tavapärastele ahjukartulitele.

Karima
postitatud 30.04.2013 12:29

meile väga meeldisid juustu ja küüslauguvõiga

Hexy
postitatud 18.04.2015 11:27

Ilusa välimusega kartulid, huvitav vaheldus tavalistele kartulitele.

Kadri
postitatud 14.11.2015 16:39

Aahh, lapsepõlv meenub. Ema tegi siis ikka ja alati pidupäeva roa lisandiks triibulisi kartuleid (nagu me neid kutsusime). Ei teadnudki, et need Rootsist "pärit" on :)

Helgi Tõnnemaa
postitatud 13.12.2015 20:30

Vahva nimi LÕÕTSAKARTULID!

Indrek K
postitatud 13.12.2015 21:06

mu lemmikud! niuks... niuks :) tahan koheeee :)

Sgg
postitatud 25.02.2016 16:30

Mehenimi aga kirjutad nagu 13 aastane plika

Lemnits Liis
postitatud 13.12.2015 21:40

Neid proovin homme teha, näevad nii isuäratavad välja!

Imbi Merilaid
postitatud 13.12.2015 22:52

Väga head.

Anne
postitatud 14.12.2015 00:14

Kartuli alumisest osast võib pikkupidi grilltiku läbi torgata, siis läheb lõikamisel nuga täpselt ühekaugusele. Lõõtsade vahele olen pannud suitsupeekoniviilukesi. Igavesti ilusad on need kartulid!

Ann
postitatud 17.01.2016 19:52

Kartulid peavad olema kas väikesed või pooleks lõigatud. Minu suuremad kartulid ei kõpsenud keskelt hästi läbi. Määrisin küüslaugu-oliivõliga, soola ja tilliga, aga lõpuks ei jäänud kartulile ikka mingit maitset.

Pille
postitatud 17.01.2016 20:26

Ann, eks see oleneb kartulisordist ka. Mina teen retseptis mainitud-soovitatud Laura kartulitega, sellised 100-grammised kartulid küpsevad väga ilusasti läbi poole tunniga!

Reet
postitatud 13.06.2016 22:00

Väga hea retsept. Riivsai on huvitav lisand. Panin juurde veel pipart ja ürte - eriti hea.

Pille
postitatud 11.09.2023 14:18

Minu pilt aastast 2015 :)