suuremat ja võimalikult ühesuurust kartulit
sulatatud võid
veidi vett
veidi (gluteenivaba) riivsaia
Koori kartulid. Aseta kartulid lõikelauale “külili” ning tee terava noaga sisselõiked iga 3-4 mm tagant. Sisselõiked võiksid olla vähemalt 1/2, võimaluse korral 3/4 sügavuselt. (Suureks abiks on siin puulusikas, mille süvendisse saab kartuli asetada viilutamise ajaks).
Aseta kartulid ahjuvormi, vala vormi põhja veidi vett. Pintselda kartulid pealt sulavõiga või aseta igale kartulile võitükike.
Küpseta 220-kraadises ahjus 30 minutit, kuni kartulid on pehmenema hakanud. Siis võta vorm ahjust korraks välja, puista kartulitele riivsaia ja soola. Pane uuesti ahju ja küpseta veel 15-20 minutit, kuni kartulid on küpsed.
Täpne küpsemise aeg sõltub kartulite suurusest.
Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Mina tegin oliiviõliga ning viskasin juurde ka mõned koorega küüslaugud - viirused hiilivad ringi. Nipp kartulilõikamisega on panna kartul supilusikasse, siis ei lõika kogemata põhjani läbi. :)
Kartuloid, mis tekitasid pisut elevust oma välimusega ja olid vahelduseks tavapärastele ahjukartulitele.
meile väga meeldisid juustu ja küüslauguvõiga
Ilusa välimusega kartulid, huvitav vaheldus tavalistele kartulitele.
Aahh, lapsepõlv meenub. Ema tegi siis ikka ja alati pidupäeva roa lisandiks triibulisi kartuleid (nagu me neid kutsusime). Ei teadnudki, et need Rootsist "pärit" on :)
Vahva nimi LÕÕTSAKARTULID!
mu lemmikud! niuks... niuks :) tahan koheeee :)
Mehenimi aga kirjutad nagu 13 aastane plika
Neid proovin homme teha, näevad nii isuäratavad välja!
Väga head.
Kartuli alumisest osast võib pikkupidi grilltiku läbi torgata, siis läheb lõikamisel nuga täpselt ühekaugusele. Lõõtsade vahele olen pannud suitsupeekoniviilukesi. Igavesti ilusad on need kartulid!
Kartulid peavad olema kas väikesed või pooleks lõigatud. Minu suuremad kartulid ei kõpsenud keskelt hästi läbi. Määrisin küüslaugu-oliivõliga, soola ja tilliga, aga lõpuks ei jäänud kartulile ikka mingit maitset.
Ann, eks see oleneb kartulisordist ka. Mina teen retseptis mainitud-soovitatud Laura kartulitega, sellised 100-grammised kartulid küpsevad väga ilusasti läbi poole tunniga!
Väga hea retsept. Riivsai on huvitav lisand. Panin juurde veel pipart ja ürte - eriti hea.
Minu pilt aastast 2015 :)
Hasselbacka kartulid ehk kartulilõõtsad
Rootsist pärit kartuliroog, hasselbackspotatis. Roog on oma nime saanud Stockholmi Djurgårdenis asuva Hasselbacken’i ehk "Pähklimäe" restorani järgi, kus sel viisil ahjukartuleid eelmise sajandi keskpaigas valmistama ja serveerima hakati. Inglise keeles kutsutakse neid “accordion potatoes”. Eesti keeles võiks neid ehk siis kartulilõõtsadeks või lõõtsakartuliteks kutsuda? :)