500 g (külmutatud) kanamaksa
2 sibulat
2-3 küüslauguküünt
praadimiseks õli
2 dl 10% rõõska koort
2 dl vett
5 sl kontsentreeritud tomatipastat
1 tl fariinsuhkrut
soola ja musta pipart
hakitud värsket maitserohelist
Serveerimiseks:keedetud kartulit
Puhasta sulatatud kanamaks ning lõika väiksemateks tükkideks. Pruunista kiiresti kuumal pannil õlis - väldi ülepraadimist, sest siis muutub maks tuimaks. Maitsesta pruunistatud maks soola ja pipraga ning tõsta potti.
Prae seejärel kuumas õlis tükeldatud sibulat mõned minutit, siis lisa hakitud küüslauk ning prae veel paar minutit. Tõsta potti.
Lisa potti rõõsk koor, vesi, tomatipasta, suhkur, sool ja pipar. Hauta tasasel tulel umbes 10 minutit, kuni maks on pehme.
Lisa värsked ürdid*, maitsesta vajadusel veel soola-pipraga ning serveeri koos keedetud kartuliga.
Praktiliselt identsed retseptid on ilmunud nii ajakirjas Elukiri (Ellen Arnover) kui ka Pereköögis. Siin on Nami-Nami mugandus eri retseptidest. Pildi tegi SILJA.
Sõime aurutatud kartuleid kanamaksa kastmega, suurtele maitses hää, lapsed virisesid maksa maitse pääle. Järgmine kord lisan törtsu konjakit ka, siis saab veel parem.
Mõnus ja lihtne ning soodne. Maitses ka neile kes muidu maksa fännid ei ole.
Väga hea kaste- mul läks vedelikku rohkem. Sobib hästi ka pasta juurde ja kõrvale (või isegi sisse?!) on hapukurk ideaalne! Tüümianiga maitses hää- aga ma olen ka suur tüümianisõber :)
Selle retsepti järgi tehes on meie peres tühi pann ja rahulolevad mehed alati kindlustatud.
Mulle maitses. Sõime pastaga ja hiinakapsa ja paprika toorsalatiga.
Teen lapsele aeg-ajalt, tavaliselt tatraga ja kõrvale peeti. Endale võtan kõrvale hapukurki. Väga nämm!
Kahjuks üks maitsetumaid toite, mida maksast/kanamaksast teinud olen. Ülepakutult magusa varjundiga, suhkur on kaugelt liiast. Koor, sibul, tomatipasta, küüslauk, kõik annavad magusat varjundit, veidi haput annab ainult tomatipasta, kuiv vein või hapukoor ehk aitaks. Rohkem ei tee, vähemalt niimoodi mitte!
Väga maitsev kaste, sõime praekartuliga. Kastmesse ma panin tomatipasta asemel Felixi Mexican salsa ketšupit, andis mõnusa särtsu kastmele. Ürdid unustasin lisada, aga ei tundnud ka eriti neist puudust.
Tomati-kanamaksakaste
Lihtne kanamaksakaste argiõhtuks. Serveeri koos keedetud kartulitega. Tõsta kanamaks eelmisel õhtul külmkappi sulama.