Haggis

Hägis (ingl. k. haggis) on (kuri)kuulus rupsiroog Šoti köögist. Eks igal kokal on oma hägise valmistamise salaretsept. Nami-Nami perenaine Pille Petersoo, kes on seitse aastat Šotimaa pealinnas Edinburghis elanud, valmistab hägist niiviisi.

Siinne retsept sobib umbes aastase lamba rupsidest valmistatud hägise jaoks, tulemuseks ligi 2,5 kilo hägist.

Kogus
paar kilogrammi
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

Et valmistada haggist on vaja:

1 lamba sisikond - st

maksa

südant

kopsu

külma vett rupskite keetmiseks

1 lamba magu

200 g kaeratangu (pinhead oats)

100 g jämeda jahvatusega kaerajahu

300 g hakitud sibulat (u 4 sibulat)

1 sl soola

1 sl purustatud musta pipart

1 sl vürtspipart

1 tl koriandriseemneid

1 tl jahvatatud muskaatõit ehk maasist või muskaatpähklit

1 tl valget pipart

200 g hakitud ploomirasva või võid

1 tl kuivatatud majoraani

1 tl kuivatatud aed-piparrohtu

1 tl kuivatatud tüümiani e. aed-liivateed

Valmistamine

Pese lambamagu külma veega hoolega puhtaks, eemaldades kõik mustused. Leota seejärel päev-paar soolases külmas vees, vett aeg-ajalt vahetades.

Pane lamba kops, maks ja süda suurde potti, vala peale külm vesi. Kuumuta keemiseni ning hauta tasasel tulel umbes 2 tundi, kuni liha on pehme. KOORI HOOLIKALT KÕIK PINNALE KOGUNEV VAHT!

Hoiatan, et kops tahab ilmselt potist plehku panna, nii et võimaluse korral pane talle peale mingi raskus. Lase jahtuda. Seda võib eelmisel päeval teha.

Kuumuta suurel pannil kaeratangu mõned minutid, kuni tangud on kergelt kuldsed ja mõnusalt aromaatsed. Tõsta kõrvale.

Aja keedetud maks, kops ja süda läbi hakkmasina. Sega juurde peenelt hakitud sibul, röstitud kaeratangud, kaerajahu. Lisa peenelt hakitud ploomirasv (või riivitud või) ning maitseained. Kausis peaks olema nüüd kuivemapoolne aromaatne segu. Sega juurde 3-5 dl lihapuljongit, nii et saad niiske, aga mitte veel pudruse segu.

Tõsta hakksegu ettevalmistatud mao (või soolikate) sisse, õmble magu värvitu puuvillase niidiga kinni või tee sõlm peale. Torgi terava nõelaga paar õhuauku sisse. Magu peaks olema täidetud vaid 1/2 või 2/3 ulatuses, sest kaeratang ja -jahu paisuvad keetmise ajal.

Pane haggis keevasse vette ning keeda tasasel tulel umbes 2 tundi.

Serveeri kohe või jahuta maha ja hoia jahedas/sügavkülmas. Siis tuleb enne serveerimist hägis uuesti läbi küpsetada.

Serveeri "haggis, neeps and tatties", st serveeri haggist koos keedetud ja katkitambitud kaalikate (lisa veidi muskaati ja võid) ja kartulitega (lisa veidi võid ja piima). Juurde 'dram' head viskit.

LISA KOMMENTAAR

sotlane
postitatud 09.01.2009 20:05

Olen seda korra valmistanud ja rohkem ise teha seda ei soovita. Eestis oli parim Haggis Soti klubis, kus pakkusime seda rooga juba 1995.a.Robert Burnsi Supper puhul 25.jaanuaril ja hiljemgi. Seda rooga võib teile valmistada endine Klubi restorani peakokk Heli, kes peab Hiiumaal turismitalu. Haggis oli hea ja sotlased väga kiitsid.

Pille @ Nami-nami
postitatud 09.01.2009 20:37

Sotlane - mulle jääb veidi arusaamatuks, kas Sa ei soovita seda konkreetset retsepti uuesti teha või lihtsalt ise teha, kuna Šoti klubis saab väidetavalt paremat? Ise olen suur haggise-fänn, kuna seitsme Šotimaa-aasta jooksul hakkas see roog ikka väga meeldima. Ise pole tõesti veel teinud, aga kui soov tekib, siis kulub retsept kindlasti marjaks ära..

Pille @ Nami-Nami
postitatud 07.06.2012 19:18

Eelnevad kaks kommentaari käivad varasema retsepti kohta, jätsin nad siia arhiivinduse mõttes :) Fotol olev haggis on tehtud veebruaris 2012 ja retsept on täiesti uus - ja väga maitsev :P

Ilsu
postitatud 08.06.2012 10:48

Mis on võrkmagu? Ma tean võrkkelmet, mis on põhimõtteliselt rasvkude, (seal on kõhuõõnes,siseelundite ümber). Kas haggist süüakse siis ainult soojalt? Olen kunagi teinud sea makku paigutatud keelest maksast ja kopsust sarnast asja, siis panime selle vajutuse alla ja lõikasime jahtunult viile. Nojah seal ei olnud mingeid tange ega jahu.

Pille
postitatud 12.06.2012 18:19

Ilsu, võrkmagu ehk võrkmik (ingl. k. tripe, hisp. k. tripa, vene k. сетка) on mäletsejate liitmao osa - just see, mida sa juuresoleval fotol ka näed :) Haggist tõesti süüakse ainult soojalt, vähemalt ei mäleta ma, et oleks seitsme Šotimaal elatud aasta jooksul külma haggist kohanud. Haggis on muidugi sellise pehme struktuuriga, seda ei saagi noaga viiludeks lõigata, ikka noa-kahvliga lahti lammutada lihtsalt.

Mait
postitatud 18.12.2015 07:24

Juba Burns kirjutas oma luuletuses "Address To A Haggis" ...ja lõikab lahti uhke roa su täidis purskab laia joa kui tulemäest...