Gibanica (Serbia juustupirukas)

Gibanica on Balkanimaades populaarne muna-juustupirukas, mis võib olla nii magus kui ka soolane. Kui filotainas on "kortsutatud", kutsutakse pirukat nimega "gužvara".
Siin üks soolane variant, mis on ääretult populaarne Serbias. Seda võib süüa nii kuumalt kui ka külmalt, näiteks ka jgurtiga hommikusöögiks. Sobib bii eelroaks, kui ka isutekitajaks.

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Lisategevused

Koostisosad

750 g filo-tainast

350 g lehmapiimast fetajuustu

200 g hapukoort

200 g kodujuustu

5 dl täispiima

5 muna

3 sl oliiviõli

peenikest meresoola

Valmistamine

Lase filotainalehtedel kinnises pakis toatemperatuuril sulada. 

Valmista esmalt täidis. Suru kausis fetajuust kahvliga katki, lisa klopitud munad, hapukoor, kodujuust, piim ja maitsesta vajadusel soolaga (soola kogus sõltub fetajuustu soolasusest).

Määri ahjuvorm (u 22 cm x 30 cm) 1 sl õliga.

Võta kaks filotainalehte ja aseta need ahjuvormi - taina servad peaksid üle vormi äärte rippu jääma - need keerad lõpus täidise peale. 

Võta nüüd veel üks filotainaleht, kortsuta see käte abil ja siis kasta muna-juustu-piimasegu sisse. Seejärel tõsta see vormi ning suru puntraks ühte nurka. Jätka samamoodi järgmiste tainalehtedega (KAKS tainalehte jäta peale panemiseks!) - kortsuta, kasta täidise sisse, tõsta vormi. 

Kui kõik tainalehed on lisatud, siis kalla ülejäänud juustusegu vormi. Voldi üle serva rippunud tainaotsad täidisele. Võta alles hoitud kaks tainalehte, aseta need vormi kenasti kõige peale.

Sega alles jäänud 2 sl oliiviõli 2 sl kuuma veega, siis pintselda see kõige peale. Jäta seisma kuniks ahi soojeneb. Siis pane ahju.

Küpseta 190-kraadises (pöördõhuga 170C) ahjus u 45 minutit, kuni pirukas on pealt kenasti kuldne. 

Serveeri kuumalt või külmalt. 

Loe veel:

Retsept mugandatud siit.

LISA KOMMENTAAR