150 g kuubikuteks lõigatud pancetta soolapeekonit või guanciale seapõske
kuiva valget veini
0.25 tl kuivatatud tšillihelbeid
400 g purk konservitud purustatud tomateid
soola ja musta pipart
75-100 g riivitud Pecorino di Amatrice või muud kõvemat lambapiimajuustu
Serveerimiseks:400 g bucatini't või spagette
Kuumuta pannil searasv või oliiviõli. Lõika guanciale väikesteks kuubikuteks või ribadeks.
Prae lihakuubikuid mõõdukal tulel rasvaines u 10 minutit, kuni see on kergelt pruunistunud. Lisa pannile korralik sorts kuiva valget veini, keeda kokku. Tõsta guanciale-kuubikud kurnlusikaga pannilt kõrvale.
Pane pannile kooritud ja tükeldatud või konservitud tomatid ning tšillihelbed. Maitsesta soola-pipraga. Sega läbi, kuumuta keemiseni ja lase tasasel tulel haududa 10-15 minutit, tomateid puulusikaga katki surudes, kuni kaste veidi pakseneb.
Samal ajal riivi juust ning keeda spagetid või bucatini peaaegu pehmeks ehk al dente.
Lisa praetud guanciale uuesti pannile, siis sega juurde kurnatud spagetid (vajadusel ka paar lusikatäit pastakeeduvett). Sega läbi ning serveeri. Peale puista riivitud juustu.
Amatriciana kaste
Sugo all'amatriciana/alla matriciana on Itaalia pastakaste, mis koosneb seapõsest (guanciale), lambapiimajuustust ja tomatist.
Roomlased kasutavad amatrice kastet reeglina bucatini-juurde, ent Amatrice linnakeses eelistati spagette (Spaghetti all'Amatriciana).