Pane suhkur potti, lisa piim. Tõsta tulele ja kuumuta keemiseni. Siis keera tuli väiksemaks ja keeda suhkru-piimasegu pidevalt segades 1,5-2 tundi, kuni suhkrumass muutub tihkemaks ja tumedamaks.
Peipsiääre suhkur on valmis siis, kui see poti seinte külge kinni hakkab jääma. Sega mass veel kord korralikult läbi ja tõsta pott tulelt. Vala kergelt võiga määritud kandikule või vormidesse ja jäta tahenema.
Õigesti keedetud suhkur on juba 30 minuti pärast tahkunud ja tuleb vormi küljest kergesti lahti. Liiga vähe keedetud suhkur on samuti maitsev, aga jääb venima ("koorevenis").
Keedetud suhkur
Peipsiääres kallavad vanausulised samovarist alustassile teed, suhu aga pisteti keedetud suhkru tükk. Maitselt meenutab Peipsiääre suhkkur Lehmakommi.