Chakalaka

Lõuna-Aafrikast Johannesburgist pärit köögiviljaroog. Kui chakalaka on üsna vürtsikas, võib kõrvale pakkuda nt keefiri või hapupiima (amasi).

Kogus
kuuele kuni kaheksale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

3 sl heledat oliiviõli või muud õli

1 tavaline sibul või punane sibul

6 küüslauguküünt

1-2 rohelist tšillit

pöidlasuurune jupp ingverit

2 sl karripulbrit (mahe või terav - ise otsusta)

3 erivärvilist paprikat (nt punane, roheline ja kollane)

5-6 suurt porgandit

2 sl kontsentreeritud tomatipastat

400 g purustatud konservitud tomateid või 5-6 suurt tomatit

2 tl Piri-Piri maitseainesegu

2 tl kuivatatud tüümiani või 2 värsket tüümianioksa

400 g "baked beans" oakonserv

maitseks õunatšatnit või BBQ-kastet vm

Serveerimiseks:

värsket koriandrit

rohelist salatit

keedetud riisi või maisijahust leiba (mealie)

grillitud liha

Valmistamine

Eeltööd:

Haki sibul peeneks. Purusta küüslauguküüned. Eemalda tšillilt seemned, lõika tšilli tükkideks. Riivi ingverijuur peenelt. Eemalda paprikatelt seemned, lõika paprikad tükkideks või ribadeks. Riivi porgandid. 

Chakalaka valmistamine:

Kuumuta õli suures haudepotis keskmisel kuumusel. Lisa sibul ja prae segades, kuni sibul on pehme ja kergelt karamelliseerunud. 

Lisa küüslauk, tšilli ja pool ingverist. Prae segades 1-2 minutit. Lisa karripulber ja sega, kuni saad aromaatse pasta. Kui segu kipub poti põhja kinni jääma, siis lisa törts vett.

Lisa paprika, prae segades 2 minutit. 

Lisa riivitud porgand ja sega hoolega. Lisa tomatipasta, purustatud/tükeldatud tomatid, piri-piri vürtsisegu, tüümian ja õunatšatni/jerk-kaste/BBQ-kaste soovi korral. 

Lisa oakonserv ning poole purgi jagu vett. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja hauta köögivilju vähemalt 10 minutit, kuni köögiviljad on pehmed ja segu paksenenud. 

Allikas: BBC Good Food

LISA KOMMENTAAR