3 sl heledat oliiviõli või muud õli
1 tavaline sibul või punane sibul
1-2 rohelist tšillit
pöidlasuurune jupp ingverit
2 sl karripulbrit (mahe või terav - ise otsusta)
3 erivärvilist paprikat (nt punane, roheline ja kollane)
5-6 suurt porgandit
2 sl kontsentreeritud tomatipastat
400 g purustatud konservitud tomateid või 5-6 suurt tomatit
2 tl Piri-Piri maitseainesegu
2 tl kuivatatud tüümiani või 2 värsket tüümianioksa
400 g "baked beans" oakonserv
maitseks õunatšatnit või BBQ-kastet vm
Serveerimiseks:värsket koriandrit
keedetud riisi või maisijahust leiba (mealie)
grillitud liha
Eeltööd:
Haki sibul peeneks. Purusta küüslauguküüned. Eemalda tšillilt seemned, lõika tšilli tükkideks. Riivi ingverijuur peenelt. Eemalda paprikatelt seemned, lõika paprikad tükkideks või ribadeks. Riivi porgandid.
Chakalaka valmistamine:
Kuumuta õli suures haudepotis keskmisel kuumusel. Lisa sibul ja prae segades, kuni sibul on pehme ja kergelt karamelliseerunud.
Lisa küüslauk, tšilli ja pool ingverist. Prae segades 1-2 minutit. Lisa karripulber ja sega, kuni saad aromaatse pasta. Kui segu kipub poti põhja kinni jääma, siis lisa törts vett.
Lisa paprika, prae segades 2 minutit.
Lisa riivitud porgand ja sega hoolega. Lisa tomatipasta, purustatud/tükeldatud tomatid, piri-piri vürtsisegu, tüümian ja õunatšatni/jerk-kaste/BBQ-kaste soovi korral.
Lisa oakonserv ning poole purgi jagu vett. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja hauta köögivilju vähemalt 10 minutit, kuni köögiviljad on pehmed ja segu paksenenud.
Allikas: BBC Good Food
Chakalaka
Lõuna-Aafrikast Johannesburgist pärit köögiviljaroog. Kui chakalaka on üsna vürtsikas, võib kõrvale pakkuda nt keefiri või hapupiima (amasi).