1 kg süda-, mandli- või veenuskarpe (clams, vongole)
paar lusikatäit võid
2-3 küüslauguküünt
punt värsket koriandrit
1 dl vinho verde't või kuiva valget veini
1 piri-piri tšillikauna
vajadusel soola
Esmalt tuleb karbid panna meresoolaga julgelt maitsestatud külma vette vähemalt veerand tunniks ja kuni kaheks tunniks, et karbid liiva enda seest välja sülitaks. Kurna. Vajadusel hõõru karbid karmi harjaga puhtaks.
Kuumutada poti põhjas või. Lisa õhukesed küüslauguviilud ja piri-piri tšilli. Kui küüslauk annab juba veidi lõhna, lisa koriander ja karbid.
Kuumuta, kuni karbid on kenasti avanenud. Siis lisa vein ja hauta veidi. Vajadusel lisa maitseks soola.
Serveeri sidruni- või laimilõikudega.
Retsept on mugandatud Tigu blogist (vt siia).
Sogrape Vinhos on 1942. aastal loodud Portugali veinimaja.
2015. aasta kevad ja suvi olid Douro jõe kaldal kohal asuvates viinamarjaistandustes üsna kuiv ja soe, ent hilissuvel tuli õnneks siiski ka vihma. Veinis on esindatud järgmised viinamarjad: Viosinho 25%, Malvasia Fina 20%, Gouveio 15%, Códega 15%, Arinto 15%, Rabigato 5%, Moscatel 5%.
Vein laagerdus pikalt ja aeglaselt roostevabast terasest tankides (u 20 päeva), tulemuseks on 13% alkoholisisaldusega hästi kuiv vein (pH 3.1).
Väga hea hinnaga lauavein, jõuline, kuiv, julge, väga hea happesuse ja puuviljasuse tasakaal. Naudi kas toidu kõrvale või iseseisvalt järgmised paar aastat. Keeratava korgiga.
Loe nt Briti veiniguru Jancis Robinsoni hinnangut.
Tootja: Sogrape VinhosTegime täna Viimsi Päevakeskuses kokandusringis, kasutades külmutatud valgeid karpe (värskelt polnud kuskilt võtta). Vaatamata sellele oli roog väga maitsev!
Karbid laimi ja koriandriga
Raimundo António de Bulhão Pato (1828-1912) oli Portugali luuletaja ja kirjanik. Lissabonis elanud Bulhão Pato oli tuntud gurmaan ja siin on versioon tema järgi nime saanud mereanniroast 'Amêijoas à Bulhâo Pato'.
Vaata ka Pernod Ricard Estonia joogisoovitust allpool