350 g spagette vm makarone
200 g coppa vm guanciale seapõske või pancetta soolapeekonit või toorsuitsupeekonit
sorts oliiviõli praadimiseks
2 toasooja muna või 4 munakollast
100 g riivitud parmesani juustu või Pecorino Romano juustu
soola ja musta pipart
Keeda makaronid rohkes soolases vees al dente.
Samal ajal lõika guanciale, pancetta või peekon väikesteks kuubikuteks või ribadeks. Prae mõõdukalt kuumal pannil väheses oliiviõlis kuldseks ja krõbedaks.
Pane muna(kollase)d suurde toasooja kaussi, milles plaanid pastarooga serveerida. Klopi munad vispliga lahti. Sega juurde riivitud juust, maitsesta julgelt musta pipraga. Nüüd vispelda juurde üks korralik kulbitäis kuuma pastakeeduvedelikku!*
Siis kurna spagetid ja lisa kohe muna-juustusegu hulka. Sega kiiresti läbi, sega juurde (vajadusel nõrutatud) lihakuubikud. Puista peale veel riivitud juustu ja musta pipart ning serveeri kohe.
* Muna-juustusegu tempereerimise viis on pärit Divina Cucina blogist ja ma olen Judyle selle eest üdini tänulik :)
<p>Tere.</br> Carbonara pasta on eesti keeli söe(kaevuri)pasta (carbone-coal). Selle pasta iseloomulikumaid jooni on 1.kasutatakse toorest muna, mis hüübib kui see lisada kohe kuumale pastale ning lisada veel kuum õli, kus on pruunistatud sink (nii on ka retseptis). </br>2. väga oluline on kõige lõpus lisada suht palju MUSTA PIPART!! Suht väike detail, aga annab sellele pastale talle iseloomuliku maitse ja pealkirjaga seonduva värvitooni.</br> parimat</p>
Tegelikult ei kasutata mitte muna, vaid ainult munakollast, mis segatakse köögikoorega. Sink valatakse pasta hulka ja munasega sinna juurde ja segatakse veidi aega, kuni see natuke hüübib, mitte ei valata muna kuskile pannile. Ega see makaronid munaga ei ole.
Originaalis EI KASUTATA köögikoort- rõõskakoort, vahukoort, kohvikoort!!!
Õige eestlane kasutab ikka hapukoort. nali naljaks tehke niinagu itaalias tehaks, te ei kahetse
aitäh, kindlasti proovin järgi juba täna! mina, kes ma koorekastmeid ei armasta, see retsept tundub olema just mulle :)
Tegin kohe järele, küll säästuversiooni (singi ja tavalise juustuga). Kasutasin ainult munakollaseid. Jäi väga kreemjas ja hea :)
Proovisin ka ja tõesti saab mõnusa kreemise tulemuse! Aitäh retsepti eest!
ega ikka ei kasutata carbonara juures köögikoort ,vaid munakollased vispeldatakse juustuga ja lisatakse pastakeeduvesi.juhul muidugi,kui tahetakse saada originaalset maitset.
Väga väga hea tuli. Tegin munakollastega. Aitäh retsepti ja info jagamise eest!
Olin pasta carbonarat mitut moodi, aga sellest retseptist saab minu retsept. Tegin munakollastega.
Väga lahe lugeda, Annely!!!
Selle söögi tagajärjeks on alati hiljemalt nädala jooksul beseed või valeri küpsised. :)
Munavalged saab ära kasutada ka sour tüüli kokteilides
Ma just tegin, aga seda retsepti ei vaadanud :) Päris õieti ei teinud, küüslauku ja tüümiani panin maitseks ja sink oli Matsimoka oma. Muna lisamist teen täpselt nii nagu siin kirjas, toimib alati.
Olude sunnil kasutasin 100gr sinki ja sellest hoolimata sai roog maitsev.
hea
Just eile sõime, ikka enda tehtut, omas kodus :)
Kiire argiõhtu lemmik!
Väga maitsev
Hea roog!
Pasta Carbonara
Pasta carbonara tähendab tõlkes 'söekaevuri pasta'. Lazio maakonnast pärit roog, mida enamasti tehakse spagettidega. Roomas kasutatakse guanciale't ehk seapõske, aga hästi sobib ka pancetta, mida valmistatakse seaküljest. NB! Kumbki pole suitsutatud, aga häda korral sobib ka suitsutatud peekon.
Roa valmistamisel võib kasutada nii terveid mune kui ka vaid munarebusid. Viimasel juhul jääb kaste kreemisem ja rammusam. Kindlasti EI kasutata kastme valmistamisel aga rõõska koort - kreemise tulemuse annab muna-juustusegu tempereerimine kuuma pastakeeduvedelikuga!
Muide - roog on üsna "noor" - enne Teist Maailmasõda seda kuulsat rooga ei tuntud!
Vahendid kokkamiseks ning lauakatmiseks leiate kauplusest Apelsin.