500 g luu ja nahata kana kintsufileed
8 talisibulat või paar noort porrut
pintseldamiseks õli
Yakitori grillkaste:100 ml mirinit ehk magusat riisiveini
100 ml jaapani sojakastet
50 ml riisiviina e. saket
50 ml vett
2 tl pruuni suhkrut
Valmista esmalt yakitori kaste e. tare. Sega potis sojakaste, riisivein, sake, vesi ja suhkur. Mõõda hambatikuga kastme sügavus! Kuumuta kaste keemiseni, siis keskmisel tulel, kuni kaste on poole võrra kokku keenud. Lase jahtuda ja vajadusel säilita külmkapis.
Pane umbes kolmandik kastet kõrvale!
Pane u 15 bambusevarrast külma vette ligunema pooleks tunniks. Kuumuta grillahi või söegrill tuliseks.
Lõika talisibula valge ja heleroheline osa umbes 2,5 cm juppideks. Kui kasutad porrut, siis lõika see u 1 cm juppideks. Lõika kana kintsuliha u 2,5 cm tükkideks. Lüki kana- ja sibulatükid bambusvarrast otsa, nii et vardale jääks 4 kana- ja 3 talisibulatükki.
Pintselda grillrest õliga. Aseta grillvardad restile. Küpseta kuumas grillahjus või süte kohal umbes 5-6 minutit. Siis võta ahjust välja, pintselda liha- ja sibulatükke mõlemalt poolt yakitori-kastmega. Küpseta veel 5-6 minutit, kuni kaste veidi karamelliseerub.
Kui liha on küps, siis tõsta kanavardad vaagnale. Pintselda peale veel veidi kastet, aga kasuta selleks puhast pintslit ja kõrvale pandud kastet, et vältida ristsaastumist (kasutasid ju pintslit toore liha pintseldamiseks).
PS Yakitori-tüüpide loetelu (vt fotot) on Just One Cookbook blogist. Muide, blogi autoriks on tütarlaps nimega Nami :)
Yakitori-vardad
Yakitori (焼き鳥) tähendab jaapani keeles grillitud kana, ent seda sõna kasutatakse ka muude vardas grillitud roogade kirjeldamiseks. Kõige levinum on kana(kintsu)lihast ja kanamaksast tehtud yakitori-vardad, ent kasutatakse ka muud liha ning köögivilju. (Fotol on negima ehk kanakintsuliha ja talisibula või noore porruga kanavardad.) Vardad on bambusest.
Serveeritakse izakaya baarides või spetsiaalsetes yakitori restoranides.