Oneega lõhe

Oneega lõhe on omapärane ja klassikaline kalaroog Vene köögist – see on lõhetasku, mida küpsetatakse koos metsaseente ja tursamaksaga juustukaane all.

Kogus
ühele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

150 g nahaga lõhefileed

1 sl riivitud juustu

tilliga kalamaitseainet

Täidis:

1 sl konservitud tursamaksa

1 sl hakitud seeni

Kaste:

50 g rõõska koort

30 g kalapuljongit

20 g valget veini

5 g laimimahla

kastmepulbrit paksendamiseks

Serveerimiseks:

keedetud kartulit

grillitud tomatit

suhkruherneid

lillkapsast

Maitsestamiseks:

valget pipart

1 tl vähipuljongikontsentraati

Valmistamine

Lõika lõhefilee portsjoniteks ning jäta selle ühele küljele nahk alles. See on heaks ja tugevaks aluspõhjaks. Lõika tüki sisse tasku ning maitsesta kala seejärel kalamaitseainega (kindlasti peaks selles kombinatsioonis olema till).

Edasi täida tasku seentest ja tursamaksast valmistatud seguga. Selle roa puhul peaks eelistama metsaseeni, suurepäraselt sobivad täidisesse soolatud ja hiljem leotatud kukeseened, puravikud, pilvikud, riisikad jne.

Raputa täidetud lõhefileele riivitud juustu ning küpseta kala fooliumis 7–8 minutit.

Kaste valmista kalapuljongist, lisa sinna rõõsk koor ning maitsesta natukese valge veiniga. Kui tundub, et hapusust väheks jääb, lisa pisut värsket laimimahla. Maitsesta kastet ka pisukese soolaga.

Köögiviljalisandina sobib kalale hõrk ja kerge lillkapsas, mida on keedetud kergelt soolaga maitsestatud ja kurkumiga värvitud keeduvees.

Kaunista valmis roog hakitud tilliga, säti servale ka mõned aurutatud suhkruhernekaunad ja sektor värsket sidrunit.

Retsept on ajakirjast Toiduäri 9/2001.

LISA KOMMENTAAR