Bouillabaisse

Tomatileemepõhine kuulus Provanssaali kalasupp Marseilles' sadamalinnast, mida tuleb serveerida safrani-küüslaugumajoneesi e. rouille'ga.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

oliiviõli

1 apteegitillimugul

2 porgandit

1-2 varssellerit

2 suurt sibulat

küüslauku

peotäis värsket peterselli

2 loorberilehte

1 tl uhmris purustatud apteegitilliseemneid

800 g purustatud konservitud tomateid (2x400 g purki)

näpuotsaga kollajuurt ehk kurkumit

näpuotsaga safranit

1 l kalapuljongit

2 kg kala ja

krevette ja

rannakarpe

soola ja musta pipart

Serveerimiseks:

rouille- majoneesi

Valmistamine

Võta suur pott, lisa õli.

Tükelda köögiviljad ja hauta need õlis koos hakitud peterselli, fenkoliseemnete ja loorberilehtedega pehmeks. Tee seda hästi madalal tulel ja aeglaselt kaane all hautades - aega kulub umbes 40 minutit.

Hautamise lõpupoole tõsta kuumust, sega hoolega ja lase köögiviljadel veidi karamellistuda.

Lisa konservitud tomatid, kalaleem, safran, kollajuur. Maitsesta soola-pipraga ja hauta umbes tund aega.

Püreesta tomati-köögiviljasegu köögiviljakombainis või saumikseriga. Kuumuta uuesti läbi, lisa (soola ja pipraga maitsestatud) kalatükid ja krevetid. Keeda umbes 10 minutit või kuni mereannid on küpsed.

Maitsesta.

Serveeri koos Cayenne'i pipra ja safraniga maitsestatud küüslaugumajoneesiga ning krõbedate krutoonidega. Peale puista soovi korral peterselli.

Retsept on mugandatud Pastanjauhantaa toidublogist.

Nipid ja soovitused:

  • Traditsiooniline bouillaibasse sisaldab vähemalt kolme sorti kala, sh meripuuklased (pr. k. rascasse), grondin, harilik meriangerjas (pr. k. congre). Lisaks võib bouillabaisse sisaldada kuld-merikogert (pr. k. dorade), kammeljat, merikuradit (pr k baudroie), kefaallaseid, hõbeheiki (pr. k. merlan).
  • Tavaliselt on supis ka järgmiseid mereande: söödav merisiilik (pr oursins), rannakarbid (moules), väikekrabid (etrilles), ämblikkrabid (araignées de mer) ja kaheksajalad. Kallimad versioonid võivad sisaldada ka languste.
LISA KOMMENTAAR