1-2 varssellerit
2 suurt sibulat
peotäis värsket peterselli
1 tl uhmris purustatud apteegitilliseemneid
800 g purustatud konservitud tomateid (2x400 g purki)
näpuotsaga kollajuurt ehk kurkumit
näpuotsaga safranit
1 l kalapuljongit
2 kg kala ja
krevette ja
soola ja musta pipart
Serveerimiseks:rouille- majoneesi
Võta suur pott, lisa õli.
Tükelda köögiviljad ja hauta need õlis koos hakitud peterselli, fenkoliseemnete ja loorberilehtedega pehmeks. Tee seda hästi madalal tulel ja aeglaselt kaane all hautades - aega kulub umbes 40 minutit.
Hautamise lõpupoole tõsta kuumust, sega hoolega ja lase köögiviljadel veidi karamellistuda.
Lisa konservitud tomatid, kalaleem, safran, kollajuur. Maitsesta soola-pipraga ja hauta umbes tund aega.
Püreesta tomati-köögiviljasegu köögiviljakombainis või saumikseriga. Kuumuta uuesti läbi, lisa (soola ja pipraga maitsestatud) kalatükid ja krevetid. Keeda umbes 10 minutit või kuni mereannid on küpsed.
Maitsesta.
Serveeri koos Cayenne'i pipra ja safraniga maitsestatud küüslaugumajoneesiga ning krõbedate krutoonidega. Peale puista soovi korral peterselli.
Retsept on mugandatud Pastanjauhantaa toidublogist.
Bouillabaisse
Tomatileemepõhine kuulus Provanssaali kalasupp Marseilles' sadamalinnast, mida tuleb serveerida safrani-küüslaugumajoneesi e. rouille'ga.