Suvikõrvitsa-fetatäidisega banitsa-pirukas

Bulgaaria köögist pärit mõnus filotainapirukas, mida võib teha kas kihiti või spiraalina. Siin viimane variant, täidiseks suvikõrvits ja fetajuust. Bulgaarias serveeritakse banitsat hommikusöögiks, lisandiks jogurt või hapupiimajook.

Banitsat võib serveerida nii soojalt kui ka külmalt, aga soojalt on see maitsvam.

Kogus
kuuele kuni kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

400 g filo-tainast

50 g sulatatud võid

1 tl köömneid

Täidis:

1 sl rapsi- või oliiviõli

1 sibul

600-700 g suvikõrvitsat

200 g (lambapiimast) fetajuustu

2 lahtiklopitud muna

suur peotäis värsket tilli

Valmistamine

Sulata filotainalehed (ära neid selle jaoks karbist välja võta, sest õhu käes muutuvad filolehed kiiresti kuivaks ja rabedaks). 

Kui suvikõrvits on ülekasvanud, siis uurista pehme seemnetega osa välja. Haki ülejäänud suvikõrvits peenelt, haki sibul. Prae pannil väheses õlis pehmeks, maitsesta soola ning hakitud tilliga. 

Vooderda 26-30 cm läbimõõduga pirukavorm küpsetuspaberiga (kui on lahtikäiv vorm) või määri õliga (kui on kinnine vorm). Tõsta kõrvale.

Klopi kausis munad lahti, murenda juurde fetajuust. Lisa praetud sibula-suvikõrvitsasegu. Segu peab olema selline parajalt paks ja parajalt vedel :)

Tõsta filotainalehed enda ette. Piserda pealmine leht kergelt sulavõiga, siis tõsta lusikaga täidist tainalehele siia-sinna (umbes 3-4 supilusikatäit). Keera filoleht pikemast servast alates õrnalt rulli.

Esimene pikk filotainarull keera teokujuliselt kokku ja aseta vormi keskele. Jätka filolehtede sulavõiga pintseldamist, täidisega katmist ja rullimist ning iga järgneva rulliga jätka vormi keskel olevat spiraali.  

Kui vorm on kenasti spiraaliga täidetud, siis pintselda pealt ülejäänud sulavõiga ning puista peale köömneid. 

Küpseta 200kraadises ahjus umbes 25-30 minutit, kuni pirukas on pealt kaunilt kuldpruun.

Vaata ka seda banitsa-retsepti.

Idee lisada banitsale suvikõrvitsat on Briti autorilt Silvena Rowe. Retsept ilmus ka ajakirja Kodu & Aed 2014. a. juulinumbris, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Margit K @ FB
postitatud 17.08.2013 17:26

Köömned rikuvad kõik ilusa ära... :)

Kristel VP @ FP
postitatud 17.08.2013 21:16

Mulle maitses. Võimalik et oleks isegi tahtnud sibula-suvikõrvitsa sisu maitsestada millegi rohkema kui vaid soola ja hakitud tilliga. Aga noh, pole hullu :)

Sinikka
postitatud 13.09.2013 08:55

Proovisin järgi, kaks portsu korraga, aga jätsin köömned ära. Väga-väga mõnus, kümmekond külalist kiitsid!

Annika K
postitatud 09.09.2014 23:12

Väga maitsev! isuäratav välimus, kylalised alati uudistavad, mis kypsetis see kyll on ja kuidas tehtud. saab hulga suvikörvitsat ära kasutada, riivisin jämedalt.

Tiina
postitatud 18.10.2014 12:21

Väga maitsev, teha lihtne, aga minu ahjus oleks pidanud vähemalt 10-15 minutit kauem küpsetama, oleks tahtnud krõbedamat põhja.

Iiris V
postitatud 28.08.2015 14:16

Sander tegi, väga hea oli!

ÕunaIiris
postitatud 16.11.2015 08:42

Asendasin suvikõrvitsa porruga. Sain ka väga hea piruka. :)

ÕunaIiris
postitatud 14.03.2017 21:11

Nagu aru võib saada, siis see on meie pere lemmik. Oleme katsetanud ka nõgese-feta, spinati-feta, ja mitut varianti suvikõrvitsatäidistega.

ÕunaIiris
postitatud 14.03.2017 21:54

Paar pilti ka. Suvikõrvitsaga

ÕunaIiris
postitatud 14.03.2017 21:56

Nõgese ja spinatiga läks Kakumäe kohvikutepäevale.

ÕunaIiris
postitatud 20.08.2018 09:51

Suvikõrvitsaaeg on jälle käes ja pean jälle seda retsepti kiitma. Väga mõnus nii korralikuks söögikorraks kui külalistele veini kõrvale suupisteks :)

ÕunaIiris
postitatud 21.05.2020 08:45

Kas ma olen juba kirjutanud, et naadi ja nõgesega (koos ja eraldi) saab üli maitsvad variandid. kevadised must-be-d