Ärma rukkileib

Evelin Ilvese rukkileivaretsept. Tegelikult on sellest retseptist ka mitmeid erinevaid versioone liikvel, mõned lihtsamad, mõned keerulisemad. 

Kogus
3 leivapätsi
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

1.5 l käesooja vett

3-4 sl juuretist

150-250 g pruuni rafineerimata suhkrut

8 tl meresoola

5 sl linaseemneid

5 sl kanepiseemneid

3 sl mooniseemneid

2 tl jahvatatud koriandriseemneid

1 tl jahvatatud köömneid

3-5 sl rukkilinnasejahu

paar peotäit rukkikliisid või rukkihelbeid soovi korral

1.8-2 kg täistera rukkijahu

Valmistamine

Esimesel päeval sega suures kausis juuretis sooja veega ning lisa täistera-rukkijahu nii palju, et tekib paks kört (umbes 2-3 klaasi). Kata kauss toidukile või kaanega, aseta peale rätiks ning pane sooja kohta hapnema. Temperatuur võiks olla vähemalt 24 kraadi ning ruumis ei tohiks olla tuuletõmbust. 

Teisel päeval, vähemalt 16 tundi hiljem, sega valmis leivatainas. Puista sisse sool ja suhkur ning seejärel pool jahukogusest, sega. Nüüd võta juuretis järgmise leivateo jaoks ning pane hermeetiliselt suletud karbiga külmkappi. 

Edasi sega tainasse seemned, linnased, kliid ja köömned ning hakka lisama ülejäänud jahu. Sega tainas tugeva puulusikaga korralikult läbi - kui hakkad kuulma naksuvad häält, oled tainaga valmis. 

Tõsta tainas rasvainega määritud leivavormidesse, silu märja käega õhumullid välja ja tee oma salamärgid peale, raputa üle jahu või kliidega ning jäta sooja kohta kerkima. Sõltivalt temperatuurist ja ilmast võib kerkimisele kuluda 2-5 tundi - õhulise leiva saamiseks peaks tainas vormis kahekordseks kerkima. 

Eelkuumuta ahi 250 kraadini, pane ahju põhja kauss veega või viska sinna peotäis jääkuubikuid. Küpseta leibu selles kuumuses umbes 15-20 minutit - kõrge kuumus ja aur teevad krõbeda kooriku. Seejärel alanda kuumus 200 kraadini ja küpseta veel umbes 45 minutit. 

Kui leivad ahjust välja võtad, võid soovi korral need värske taluvõiga üle pintseldada. Nii on leiba hiljem kergem lõigata ja pealegi on ta nõnda ka maitsvam. Enne kui leiba lõikama asud, lase sel vähemalt 60 minutit jahtuda - soe leib on nätske. 

Naudi lihtsalt või ja soolahelvestega.

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 03.12.2014 10:13

Postimees 1.10.2004: Ärma talu rukkileib (Postimehes veel Int-Lamboti leivaretsept nime all :)) 1,5 l käesooja vett 4-5 spl juuretist (võib ka rohkem olla) 150–250 g fariinsuhkrut (vastavalt maitsele) 8 tl peent meresoola 5 spl linaseemneid (võib peenestada) paar peotäit kaerakliisid (soovi korral) 1,8–2 kg leivajahu (parim on täistera rukkijahu)