500 g peeti
400 g paksu jogurtit (nt Saare)
2 sl oliiviõli
1 küüslauguküüs (tambi 0,5 tl soolaga pastaks)
näpuotsaga suhkrut
väike kimp värsket tilli (u 20 g, jäta osa kaunistuseks)
soola ja musta pipart
1 sl veiniäädikat soovi korral
100-150 g fetajuustu
2 sl kreeka pähkleid
veidi mustköömneid
Keeda koortega peete 1-1,5 tundi, kuni need on pehmed. Nõruta ja koori, siis lõika parajateks tükkideks ning pane köögikombaini. Püreesta, siis lisa jogurt, oliiviõli, purustatud küüslauk ja suhkur ning püreesta hästi ühtlaseks.
Tõsta peedipüree kaussi, sega juurde hakitud till. Maitsesta soola ja pipraga, vajadusel lisa sorts äädikat.
Pudista peale fetajuust ja hakitud pähklid, lisaks mõned mustköömned.
Retsept ilmus raamatu "Nami-Nami. Maailma maitsed 1" Pärsia peatükis; pildi tegi Juta Kübarsepp. Inspiratsioon Sam & Sam Clarki raamatust "Moro East".
Väga maitsev, peedimaitse ei ole liiga esiletükkiv ja seega sobib ka mitte-nii-suurtele-peedisõpradele. Kuna jogurtit oli vähevõitu, lisasin Farmi sibula-küüslaugu kohupiima ja väga maitsev asi tuli.
Mulle meeldib see peedi-borani – imelihtne teha ja ikka ime täiesti kui maitsev. Ma sõin seda esimest korda Manni juures suvel.
Täiesti fantastiline söök! Tegin seda aastavahetuse lauale.
Peedi-borani
Borani on Iraanis populaarne jogurti-köögiviljaroog, mille maitsed on siinkohal Moro restorani kokkade poolt dipi sisse koondatud. Londoni kuulsates restoranides Moros ja Moritos garneeritakse see dipikaste tilli, kreeka pähklite ja mustköömnetega (nn Nigella-seemned). Sobib hästi mezze-lauale.