Peedi-borani

Borani on Iraanis populaarne jogurti-köögiviljaroog, mille maitsed on siinkohal Moro restorani kokkade poolt dipi sisse koondatud. Londoni kuulsates restoranides Moros ja Moritos garneeritakse see dipikaste tilli, kreeka pähklite ja mustköömnetega (nn Nigella-seemned). Sobib hästi mezze-lauale.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

500 g peeti

400 g paksu jogurtit (nt Saare)

2 sl oliiviõli

1 küüslauguküüs (tambi 0,5 tl soolaga pastaks)

näpuotsaga suhkrut

väike kimp värsket tilli (u 20 g, jäta osa kaunistuseks)

soola ja musta pipart

1 sl veiniäädikat soovi korral

100-150 g fetajuustu

2 sl kreeka pähkleid

veidi mustköömneid

Valmistamine

Keeda koortega peete 1-1,5 tundi, kuni need on pehmed. Nõruta ja koori, siis lõika parajateks tükkideks ning pane köögikombaini. Püreesta, siis lisa jogurt, oliiviõli, purustatud küüslauk ja suhkur ning püreesta hästi ühtlaseks. 

Tõsta peedipüree kaussi, sega juurde hakitud till. Maitsesta soola ja pipraga, vajadusel lisa sorts äädikat. 

Pudista peale fetajuust ja hakitud pähklid, lisaks mõned mustköömned.

Nipid ja soovitused:

  • Borani sobib hästi grillitud või praetud kalafilee, ahjulamba või kanaliha lisandiks, aga ka lihtsalt meze-lauale.
  • Kui soovid eriti hõrku tulemust, siis kasuta röstitud peete.
  • Kui Sul on väga kiire, siis kasuta vaakumpakendatud keedetud (riivitud) peeti.

Retsept ilmus raamatu "Nami-Nami. Maailma maitsed 1" Pärsia peatükis; pildi tegi Juta Kübarsepp. Inspiratsioon Sam & Sam Clarki raamatust "Moro East".

LISA KOMMENTAAR

Tiina
postitatud 25.06.2012 23:09

Väga maitsev, peedimaitse ei ole liiga esiletükkiv ja seega sobib ka mitte-nii-suurtele-peedisõpradele. Kuna jogurtit oli vähevõitu, lisasin Farmi sibula-küüslaugu kohupiima ja väga maitsev asi tuli.

Triin
postitatud 04.04.2013 18:57

Mulle meeldib see peedi-borani – imelihtne teha ja ikka ime täiesti kui maitsev. Ma sõin seda esimest korda Manni juures suvel.

Vike
postitatud 19.01.2014 20:04

Täiesti fantastiline söök! Tegin seda aastavahetuse lauale.