Lutsusupp

Soomepärane selge leemega madekeitto, mille valmistamiseks läheb vaja umbes kilost värsket lutsukala. Kui võimalik, siis kasuta supi kaunistamiseks lutsumaksa.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 terve luts (u 1 kg)

2 l vett

1 sibul

6 kartulit

2 loorberilehte

1 tl musta või valge pipra teri

0.5 tl vürtspiprateri

maitse järgi soola

50 g võid

Valmistamine

Pese luts külma veega puhtaks, hõõru kuivaks. Lõika kõhu alt lahti ja eemalda sisikond, siis loputa uuesti kiiresti külma vee all. (Kui soovid, võid kala nülgida; nahk annab aga leemele hea maitse!).

Lõika maha lutsu pea ja saba, keeda nendest kalapuljong. Selleks pane lutsusaba ja -pea potti, lisa 2 liitrit külma vett (soovi korral eemalda esmalt lõpused). Kuumuta keemiseni, koori pinnale kogunev vaht ja lase ca 30 minutit tasakesi podiseda. 

Samal ajal lõika ülejäänud kala umbes 5 cm juppideks ning lisa 5 minutit enne leeme valmimist potti. 

Koori kartulid ja sibulad. Haki sibul, kartul lõika ca 2 cm kuubikuteks. Prae puhtas potis väheses õlis kergelt läbi. 

Kui puljong on valmis, siis kurna leem läbi sõela potti kartulite ja sibula juurde. Maitsesta soolaga, lisa loorberileht ja vürtspipra ja musta pipra terad. Kuumuta keemiseni ja keeda, kuni kartul on pehme.

Kartulite keetmise ajal puhasta kala supi jaoks valmis. Pea ja saba viska minema. Eemalda ülejäänud kalatükkidelt liha, murra ampsusuurusteks tükkideks. 

Lisa supile puhastatud kalatükid ja või, kuumuta õrnalt segades umbes 5 minutit. Timmi maitse parajaks ja serveeri.

Kui soovi on ja võimalik, siis kaunista supp keedetud lutsumaksa viiludega. 

 

LOE VEEL:

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 10.01.2016 16:07

Väga mõnus supp! Tegime täna jälle. Esiklaps (6 a) sõi 3 portsu, keskmine (4 a) 2 portsu, pesamuna (3 a) sõi taldriku kenasti tühjaks. Mees sõi ja ainult mõmises :)