Õuna-kaerahelbeampsud

Väikesed mahlased ja tervislikud kaerahelbekäkid, millele pole lisatud suhkrut ega mett. Sobivad ka veganitele!

Kogus
u 30 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

130 g täisterakaerahelbeid (3.5 dl)

1 sl täisteranisujahu või speltanisu lihtjahu

2 suuremat õuna

1 sl mahedamaitselist õli (nt rapsiõli)

0.5 tl vanilliekstrakti või 1 vanillisuhkrut

4 sl (kuuma) vett

75 g (väiksemaid) seemneteta rosinaid

4-5 sl hakitud mandleid või pekanipähkleid või kreeka pähkleid

Valmistamine

Sega kausis kaerahelbed, jahu, jämedalt riivitud õunad, õli, vanilliekstrakt ja vesi, siis lisa rosinad ja hakitud mandlid/pähklid. Kui segu liiga paks tundub, lisa veel lusikatäis või paar vett. Lase 15 minutit paisuda.

Kuumuta ahi 200 kraadini.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, siis tõsta sinna peale väikesed kaerahelbepätsid (kas siis kuhjaga teelusikatäied või napid supilusikatäied).

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 12-15 minutit, kuni pätsikesed on pealt kuldsed.

Säilita õhukindlas karbis.

Nipid ja soovitused:

  • NB! Kui vajad gluteenivabu käkikesi, siis asenda spelta- või täisteranisujahu nt pähklijahu, maisitärklise või kaerajahuga.

Retsept on mugandatud Laura C. Martini raamatust "Green Market Baking Book" (Apple oat pecan drops)

LISA KOMMENTAAR

Helen K @ Facebook
postitatud 29.09.2011 10:28

Mul laps, kes on üldiselt pigem närb sööja ja igasugu pätsikesi väga ei taha, nõuab juba uut laari. Mulle sobib!

Erka
postitatud 28.09.2011 21:02

Olin väga põnevil, et millised need suhkruvabad ampsud ka tulevad. No täiesti üllatavad pätsikesed! Ja ei olegi suhkrut vaja! Sõime neid sõbrannaga õhtusöögiks tee kõrvale.:))

Triinu P @ Facebook
postitatud 29.09.2011 10:29

Mina tegin neid ka täna ja lisasin mandlite-rosinate asemel röstitud kõrvitsa- ja päevalilleseemneid...Väga head tulid :-)

Jaanikaant
postitatud 04.10.2011 10:42

Päris mõnusad, aga võiks veidi magusamad olla minu jaoks ;)

Peter
postitatud 24.10.2011 10:17

Täitsa head tulid. Alguses mul oli probleem taigna koospüsimisega, aga siis surusin selle käte vahel palliks ja siis polnud viga.


postitatud 01.06.2012 16:32

Tõesti väga maitsvad küpsised. Teen neid sageli endale, sest magusat ma tegelikult väga süüa ei tohi, aga need on suurepärane alternatiiv. Rosinad ja mandlid asendan kuivatatud jõhvikatega - nende mõnus hapusus maitseb rohkem.

Kaisa
postitatud 30.05.2013 15:05

Ma lisasin veel kaneeli. Ei olnud tõesti eriti magusad, aga siiski mõnusad tervislikud ampsud.

N.
postitatud 09.11.2013 18:18

Proovisin ka neid teha. Jätsin välja õuna ja rosinad ning asendasin need kuivatatud jõhvikatega. Võibolla seetõttu ei püsinud ka minu tainas absoluutselt koos. Lisasin 2 muna ja kui valmis olid valasin üle meega, muidu oleks minu jaoks suhteliselt maitsetu käkk jäänud. Mee ja jõhvikatega aga hea! Järgmine kord lisan ka kaneeli maitseks.

Mia
postitatud 17.11.2014 12:31

Väga maitsvad ja mahlased! Lisasin ka veidi mett. Soovitan kõigile, kes otsivad lastele tervislikumaid alternatiive.

Katariina
postitatud 14.02.2016 18:54

Lisasin 1 spl mett ja peale poole portsu küpsetamist ülejäänud taignale ka sutsu kaneeli. Minu maitsemeele jaoks oli kaneeliga variant parem ja järgmisel korral panen 2spl mett :-)