MARIS MEUS: Meetort "Kirivöö"

10/12/2017 | Pille

Taustast:
Sama koogiidee esitasin 2016 aasta konkursile ning olen peale seda hiljem erinevates variatsioonides veel valmistanud.
Toona kirjutasin nii: "Inspiratsioon koogi tegemiseks pärineb kaugelt Malaisiast, kus erksavärvilised tainakihid sätitakse mustriteks, mis mulle meenutasid meie kohalikke rahvariidedetaile. Katsetasin ka Sarawak kek lapis’e originaalilähedase retsepti ja erksate värvidega, kuid kodune tooraine ning naturaalne välimus tundusid ikkagi hingelähedasemad. Nii sündiski pealt minimalistlik, kuid sees visuaalset üllatust peitev meekook Kirivöö.”

Lisandused ja edasiarendus:
Koogi erinevate variatsioonidena pean silmas seda, et tumedamad ja heledamad (vastavalt küpsetamise kestusele) meekoogikihid saab lõigata ja laduda mustriks paljudel erinevatel viisidel ning vastavalt küpsetaja näpuosavusesele.
Omamoodi variatsioon ideest on aga ka eestlaste poolt armastatud klassikaline küpsisetort (selle tegemisega saab ju tõesti praktiliselt igaüks hakkama), mille samuti muudab pidulikumaks antud juhul lõikepinnal avalduv muster. Sellelegi võib anda veel "värvi juurde" lisades näiteks moosikihte.

Kaunistamine ja serveerimine:
Lihtsuses peitub võlu ning seetõttu olen piirdunud tagasihoidliku dekoreerimisega. Nii tuleb ka sisu paremini esile. Kooki võib lõigata ja pakkuda nii väikeste püstiste ja suupäraste tükikestena kui kogu mustri ilu eksponeerivate viiludena.

Lisaargumendid žüriile :)
Kadrioru mesilased olevat ju tänavu üsna usinad olnud!
ERM aastapäevavastuvõtu toimumispaigana (ja mitme praeguse ajutise rahvarõiva näitusega) haakub imeliselt rahvusmustrilise koogiga. Ja vastupidi.

MEEKOOK

Kogusest valmivad nii mustri- kui seda katvad ja toetavad kihid umbes 10 sööjale

Tainas:
150g võid
4-5 sl mett
3 muna
170 g suhkrut
1,5 tl soodat
600 g nisujahu

Kreem:
1 kg 20% hapukoort
150 g suhkrut

Rullimiseks
60 g jahu

Immutamiseks:
200 ml piima

"liimimiseks"
1 dl vedelat mett

Kaunistuseks:
mandlilaaste
mustikaid, metsmaasikaid, suhkrustatud jõhvikaid või astelpaju marju "lillesüdamikeks"

1. Sulata potis või ja mesi ning jäta jahtuma.
2. Vahusta munad suhkruga.
3. Pidevalt segades nirista sisse või-meesegu ning lõpuks sega hulka ka sooda.
4. Hakka järk-järgult taignale jahu lisama, ise pidevalt segades. Lisa jahu nii kaua, kuni taigen lööb kausi küljest lahti ning tundub rullitav.
Taigen peaks olema tihke, aga samas pehme (mida suurem on meekogus taignas, seda rohkem ta jahu vajab).
5. Võta tainast paras pallike (arvestusega, et kokku peaksid saama umbes tosin põhja) ja rulli küpsetuspaberile ruudukujuliselt üsna õhukeseks (see õnnestub paremini, kui panna nii alla kui ka peale veel natuke jahu). Kuna vaevalt õnnestub rullida täpselt, võid ruudukujutisest üleulatuvad osad enne küpsetamist kärpida.
6. Küpseta umbes 165-170 kraadi juures pöördõhuga 5-8 minutit. Mida kauem on ahjus, seda tumedam saab põhi. Püüa teha võimalikult erivärvilised, siis joonistub ka hilisem muster selgemini välja.
7. Jätka rullimist-küpsetamist kuni tainas otsa saab. Kokku peaks tulema tosin kihti.
8. Sega kokku hapukoor ja suhkur, immuta iga põhja natukese piimaga ning lao u kaheksa kihti vaheldumisi hapukoorega tordiks. Lase seista mõni tund või isegi üle öö.
9. Lõika koogi servad sirgeks. Seejärel lõika koogist risttahukad (n-ö kangid, mille laius oleks umbes samasugune, nagu on koogi kõrgus) ja väga terava noaga need omakorda diagonaalis pooleks nii, et moodustuks hulk kolmnurkseid püstprismasid (analoogsed Toblerone šokolaadi pakendiga).
Lao need ühe-kahe järelejäänud koogipõhja peale kokku ja kleebi mee ja hapukoorekreemiga mustriks, nii et osade kangide ristlõike triibud jooksevad üht- ja teistel teistpidi. Mustrilise osa peale tõsta omakorda vee üks-kaks allesolevat koogikihti vaheldumisi hapukoorega.
11. Silu koogi servad ja kata hapukooreseguga (kattekihile võib lisada želatiini), kaunista mandlilaastudest ja marjadest õitega.

453
LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


postitatud 02.02.2024 18:31

Kui oskaks teeks ise..