KOKKAME KOOS #51: Eesti rahvuskala: räim

Liiseli
Abikokk
2008-04-05 23:12:12
Meil siin mere ääres on juba nädal aega värsket räime saada. Muidu ma suur räimesõber ei ole, aga see esimene kevadine räimepraadimine on midagi erilist. Räimed on tulnud otse kaluripaadist, suured, prisked ja sätendavad hõbedastest soomustest, lõhnavad mere, mitte kala järgi ning on veel täiesti jäigad. Ei mingit eputamist, jahu ja muna, sool ja pipar. Kuum kartul juurde. Väikesed maaelu rõõmud...
Pille
Nami-Nami peakokk
2008-04-21 14:55:26
Liiseli:
Meil siin mere ääres on juba nädal aega värsket räime saada. Muidu ma suur räimesõber ei ole, aga see esimene kevadine räimepraadimine on midagi erilist. Räimed on tulnud otse kaluripaadist, suured, prisked ja sätendavad hõbedastest soomustest, lõhnavad mere, mitte kala järgi ning on veel täiesti jäigad. Ei mingit eputamist, jahu ja muna, sool ja pipar. Kuum kartul juurde. Väikesed maaelu rõõmud...
Liiseli, need on väga ahvatlevad räimed Sul! Kahju, et linnainimesed selliseid värskeid kalu kätte ei saa :( Internetis hoopis midagi muud otsides jäi silma mullusuvine Postimehe artikkel Kala teeb head, kus jagati Kalaliidu kampaania "Kala teeb head!" retseptivõistluse finaalitulemusi. Sealhulgas ka neli räimeretsepti (fotosid näete artiklit lugedes): Räimevorm tomatiga Autor: Elen Kööp 300 g räimefileed, 250 g kirsstomateid, 1 väiksem porru, 2 dl vahukoort, 2 sl mahedat (mädarõikamaitselist) majoneesi, 1 tl magusamat sinepit, 2 sl riivsaia, veidi (mere)soola, 1 tl suhkrut, veidi pipart, peterselli, tilli, rohelist sibulat, 2 keedumuna, veidi võid. Lõika kirsstomatid pooleks ja aseta räimefileedega vaheldumisi võitatud ahjuvormi. Haki porru õhukesteks ratasteks ja kuumuta umbes viis minutit võis, laota see räimevormi peale. Sega kausis kokku vahukoor, majonees, sinep, sool, suhkur, pipar, hakitud till ja petersell. Vala segu vormi ja puista üle riivsaiaga. Kata vorm fooliumiga ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 20–25 minutit. Kui vorm on valmis, tükelda peale keedumunad ja lisa veel värsket tilli, peterselli ja sibulavarsi. Serveeri koos värske keedukartuliga. Räimed riivleivatäidisega Autor: Alla Metsmaa 600 g räimefileed, 150 g sulatatud taluvõid, 1 küüslauguküüs, 200 g riivleiba, 1,5 tl sidrunipipart, 2 tl soola, 350 g rõõska koort, 400 g maitsestamata jogurtit. Laota filee lauale, nahapool all. Määri sulavõiga ja raputa peale riivleiba, mis on eelnevalt segatud küüslaugu, pipra ja soolaga. Vajuta riivleivasegu tugevasti filee peale. Keera kala rulli ja pane rasvainega määritud küpsetusvormi. Vala peale jogurti ja koore segu ning küpseta ahjus 220 kraadi juures, kuni roog on pealt kergelt pruun. Serveerida tasub koos köögiviljadega, sest roa sees olev leib on küllaltki toitev. Jätkub 5–6 inimesele. Vanaema piimaräimed Autor: Kersti Tambre Värskeid räimi, mugulsibulat, piima, soola. Puhasta räimed ja lase neil vähese soolaga paar tundi seista. Seejärel prae, lisa enne praadimise lõppu sibularõngad, kalla räimed otse pannil üle piimaga ning lase hetkeks keema tõusta. Serveeri koos värske keedukartuliga. Räimed sinepikastmes Autor: Talila Jürgens 0,5 kg räimefileed, 50 g võid, 200 g hapukoort, 100–150 g rõõska koort, 2–4 spl sinepit, veidi rohelist sibulat, tilli, soola, valget pipart. Haki roheline sibul ja till vormi põhja, raputa fileedele veidi soola ja pipart. Rulli fileed kokku, lao ahjuvormi ja lisa võitükikesi. Küpseta 200-kraadises ahjus 10–15 minutit. Seejärel sega koor sinepiga ja vala see räimerullidele. Lase veel veidi ahjus küpseda.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Liiseli
Abikokk
2008-04-21 23:42:23
Pille:
Kahju, et linnainimesed selliseid värskeid kalu kätte ei saa :(
Minu arust ka täiesti jabur, et Tallinnas (ega Eestis üldse) ühtegi korralikku kalaturgu pole. Mereäärne riik ja puha :( Aga üks tore räimetoit on veel. Sain seda Muhus pulmas käies. Seda tehti pulmapeo järgseks hommiku-lõunasöögiks. Lihtsamast lihtsam - keedetud kartulid soolaste kuivatatud räimedega. Räimi vist ei keedetud koos kartuliga, vaid pandi auravate kartulite peale pehmenema. Ehk keegi saareinimene teab täpsemalt?
Spidur
Abikokk
2008-05-20 18:01:26
mulle väga räimed meeldivad. Igal kujul-suitsetatud, keedetud, küpsetatud. Eile tegin selliseid marineeritud räimi

Elina tegemised

Spiidi
Abikokk
2008-07-23 21:48:25
Kas keegi teab, kust oleks võimalik värsket räime saada?

le D?ner

Pille
Nami-Nami peakokk
2008-07-24 09:46:23
Spiidi:
Kas keegi teab, kust oleks võimalik värsket räime saada?
Stockmanni kalaletis on aeg-ajalt räimefileesid ja -rümpi. Aga mitte iga päev. Mujal ma väga ei mäleta..

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Kiilike
Abikokk
2008-07-24 09:57:06
Liiseli:
Aga üks tore räimetoit on veel. Sain seda Muhus pulmas käies. Seda tehti pulmapeo järgseks hommiku-lõunasöögiks. Lihtsamast lihtsam - keedetud kartulid soolaste kuivatatud räimedega. Räimi vist ei keedetud koos kartuliga, vaid pandi auravate kartulite peale pehmenema. Ehk keegi saareinimene teab täpsemalt?
Keedetakse kaasa aga vett ei tohi olla niipalju, et kalad seal ujuma hakkaks :) . Sama asja võib teha ka kuivatatud lestaga :P Mina isiklikult eelistan seda viimast varianti. Ja veel, kui kuivatatud silgud on soolased siis kartulikeeduvette ei tohi soola panna - vanasti olid need kalad suht soolased(mäletan veel lapsepõlvest vanaema tehtud kuivatatud soolasilku :P )

kiilikese köögikatsetused

Edith
Abikokk
2008-08-05 21:41:00
kade kade kade olen. pagan kui head need esimesed värsked kalad välja näevad.

Kuidas teha ... ja miks? Sest ma saan

Zoozi
Abikokk
2008-11-30 18:49:14
Täna oli Lasnamäe Priisle turul müüa värkset räime, mis suurusega oli võrreldav heeringaga. Kilo hinnaks 24.-. Ka värsket tinti oli. Niisama infoks siis :) Ma suur räimesõber!

Zoozi tegemised

Tiina
Abikokk
2008-12-01 00:04:11
Käisin Tallinna Kaubamajas Kikerikii mune ja Esko talu jogurtit ostmas, lisaks jäid seal silma värsked räimefileed. Tegin juusturäimi - ühe filee panin seljaga jahu sisse, sellele samasuure viilu juustu, teine filee peale, keerasin jahus. Seejärel kastsin "hamburgeri" munasse ja uuesti jahusse. Jahu ja muna sisse segasin enne soola ja pipart ka. Praadisin mõlemalt poolt õlis. Maitsvad!

Gruusia köök on siiski üle kõige!

< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>