1 kg kondiga lambaliha
rapsi- või oliiviõli
2 suurt sibulat
70 g kontsentreeritud tomatipastat (u 3 sl)
1 dl portveini või kuivemat punast veini
6-8 dl veiselihapuljongit
175 g rohelisi (Puy) läätsesid
hakitud värsket peterselli ja/või rosmariini
Haki sibul, koori ja tükelda porgandid, lõika varsseller tükkideks.
Maitsesta lihatükid kergelt soolaga. Kuumuta parajalt suures (ahju)potis õli, pruunista lihatükid ümberringi. Tõsta ajutiselt kõrvale.
Lisa potti tükeldatud sibul ja prae 5 minutit tasasel tulel.
Lisa tükeldatud porgand ja varsseller, prae veel 5 minutit veidi tugevamal tulel.
Lisa tomatipasta, kuumuta paar minutit. Siis lisa vein ning kuumuta veel mõned minutid.
Pane lihatükid uuesti potti ning kalla peale nii palju puljongit, et liha oleks napilt kaetud. Kata pott kaanega ning hauta tasasel tulel või 180-kraadises ahjus umbes 2 tundi. Lisa loputatud ja nõrutatud läätsed ning hauta rooga veel umbes tunnike, kuni liha on täiesti pehme ja kenasti kontide küljest ära tuleb.
Serveerimisel puista peale hakitud peterselli ja/või rosmariini.
Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Viinamarjad on korjatud 1971 aastal istutatud põldudelt Alto Ugarteche ja Lujan de Cuyo DO aladelt Mendozast. Osa veinist on küpsenud 6 kuud prantsuse ja ameerika uutes tammevaatides. Ei ole filtreeritud.
Värvus: vein on intensiivne punane, violetse tooniga.
Aroom: kompleksne aroom küpsetest ploomidest, mustikast, sinikast; liköörne, musta pipart, münti, trühvlit koos kerge mocha nüansiga, kuivatatud ürte. Väljendusrikas ja tüüpiline Argentiina Malbec vein.
Maitse: magus ja pehme parkaine, meeldiv täidlus ja pikk järelmaitse.
Serveerida 16-180 C juures.
Tootja: Doña PaulaKoostisainete vahekorrad olid teised (mul oli vaid 200 g liha), aga roog oli väga maitsev! argiõhtuteks
Lambaraguu läätsedega maitses hea.
Muidu väga maitsev roog, kuid ma paneks sisse kindlasti ka rosmariini juba enne prae ahju panekut ning palju rohkem veini (u pool pudelit oleks paras).
Tegin täna õhtusöögiks. Mul oli taas Saaremaa liha, sel korral kondiga lambapraetükid. Väga mõnus oli, liha küpses ikka täiesti pehmeks.. Ma oleks nii tahtnud täna kõrvale mingit suurt ja mõnusat rohelist salatit pakkuda, kahjuks pidime leppima kurgi-tomatiga. Eks järgmisel korral planeerin paremini :)
Sai täna järgi proovitud. Muidugi, nagu ikka, mitte üks ühele. <p>Lambast oli abatükk, pooleks löödud; veinipudelit ei hakanud avama; läätsed olid punased; tomatipasta asemel oli ca 300ml kodust tomatimahla; vedelikku oli vähem; maitsestasin Provence'i ürdiseguga. Kogused olid ka pigem umbes :) Maitses superhea. Ma olen muidugi lambalemb ka :) </p><p>Mõtlematult keetsin kartulit ka kõrvale, aga poleks vaja olnudki. </p>
Aaa, ja pruunistasin muidugi võiga, mitte õliga :)
Lammas läätsedega
Tõeliselt mõnus ja maitseküllane lambalihahautis. Mina kasutasin Saaremaa lihakombinaadi "lambaliha kondiga" (u 500 g vaakumpakendid) ja prantslaste Puy läätsi.
Roog vajab päris pikka hautamist, nii et varu aega! Vaata ka joogisoovitust allpool!