Maapirnirisoto

Risoto on Põhja-Itaaliast pärit riisiroog, mida valmistatakse spetsiaalsest risotoriisist. Selle risoto teevad põnevaks väikesed maapirnikuubikud, mis ka kuumutades oma kuju säilitavad.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

250 g maapirni

4 pesa- ehk šalottsibulat

2 küüslauguküünt

2 sl võid

300 g risotoriisi (Arborio või Carnaroli)

1 dl kuiva valget veini

1 l kuuma köögiviljapuljongit

50 g külma võid

100 g riivitud parmesani

soola ja musta pipart

Kaunistamiseks:

hakitud värsket tüümiani e. aed-liivateed või peterselli

laastudeks lõigatud parmesani

Valmistamine

Koori maapirnid ja lõika väikesteks kuubikuteks. Koori ja haki sibul ja küüslauk.
Kuumuta potis või, lisa šalottsibul ja küüslauk ning hauta tasasel tulel klaasjaks. Ära pruunista!
Lisa risotoriis ja kuumuta pidevalt segades, kuni riis on kergelt läbikumav.
Lisa valge vein ja sega, kuni vein on imendunud.
Lisa maapirnikuubikud, sega läbi. Lisa kulbitäis kuuma puljongit. Sega ning lisa uus kulbitäis puljongit alles siis, kui eelmine puljong on riisi sisse imendunud. Risoto küpseb al dente umbes 20 minutiga.
Viimasena sega juurde väikesteks kuubikuteks lõigatud külm või, maitsesta risoto soola-pipra ning rohke riivitud Parmesaniga.
Jaota taldrikutesse, puista peale hakitud tüümiani ja Parmesanilaaste ning serveeri kohe.

Õige risoto saab vaid ehtsat risotoriisi kasutades. Nendest tuntuimad on Carnaroli riis, Arborio riis ja Vialone Nano. Risotoriis sisaldab rohkelt tärklist, mis annab risotole kreemja konsistentsi ja imab endasse rohkelt risotoleent. Kõige kvaliteetsemaks peetakse Arborio ja Vialone Nano riisi, ent algajale risotokeetjale sobib kõige enam Carnaroli. Nimelt säilib see al dente veidi pikema aja jooksul, alandades ülekeetmise riski.

NB! Risotoriisi ei pesta kunagi enne potti lisamist!

Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp

LISA KOMMENTAAR

Zoozi
postitatud 17.10.2009 22:40

Väga maitses. Läheb kindlasti kordamisele.

Pille
postitatud 09.10.2015 17:08

Zoozi tegi kunagi sellise pildi:

Eva
postitatud 09.11.2009 09:35

Väga maitsev! Meeldis, et maapirnid jäävad mõnusaks krõmpsuks; lisaks tuleb riisile mõnus maapirni maitse juurde. Tegin küll ilma sibula ja küüslauguta, ei tea kas need maapirni maitset kuidagi mõjutavad.

Elina K. @ Facebook
postitatud 25.04.2012 17:20

Väga maitsev tuli. Tegin ainukese erinevusena seda, et ei kasutanud tavalist risotto riisi, vaid juba valmis maitsestatud Belvedere risotto-köögivilja riisisegu.

Vike
postitatud 03.05.2012 20:04

Väga maitsev!!! Iga kord väänikuid maapirne koorides kirun end ja ilma, et sellised asjad loodud on. Ja iga kord hiljem maapirnist tehtud toitu süües imestan enda ketserlike mõtete üle.

Võlur
postitatud 01.12.2012 19:48

Tõeliselt maitsev. Kindlasti üks lemmikrisotodest. Jätsin isegi lõpus või lisamata, aga sellegipoolest tuli mõnusalt kreemjas ja nämma.

Liisi
postitatud 20.11.2013 22:42

Meil oli nädalavahetusel sama retsepti järgi valmistatud maapirnirisoto - väga maitsev.

krst
postitatud 31.03.2014 10:55

ehk siis mitte vegetaarroog, vaid laktovegetaarroog.