250 g maapirni
2 sl võid
300 g risotoriisi (Arborio või Carnaroli)
1 dl kuiva valget veini
1 l kuuma köögiviljapuljongit
50 g külma võid
100 g riivitud parmesani
soola ja musta pipart
Kaunistamiseks:hakitud värsket tüümiani e. aed-liivateed või peterselli
laastudeks lõigatud parmesani
Koori maapirnid ja lõika väikesteks kuubikuteks. Koori ja haki sibul ja küüslauk.
Kuumuta potis või, lisa šalottsibul ja küüslauk ning hauta tasasel tulel klaasjaks. Ära pruunista!
Lisa risotoriis ja kuumuta pidevalt segades, kuni riis on kergelt läbikumav.
Lisa valge vein ja sega, kuni vein on imendunud.
Lisa maapirnikuubikud, sega läbi. Lisa kulbitäis kuuma puljongit. Sega ning lisa uus kulbitäis puljongit alles siis, kui eelmine puljong on riisi sisse imendunud. Risoto küpseb al dente umbes 20 minutiga.
Viimasena sega juurde väikesteks kuubikuteks lõigatud külm või, maitsesta risoto soola-pipra ning rohke riivitud Parmesaniga.
Jaota taldrikutesse, puista peale hakitud tüümiani ja Parmesanilaaste ning serveeri kohe.
Õige risoto saab vaid ehtsat risotoriisi kasutades. Nendest tuntuimad on Carnaroli riis, Arborio riis ja Vialone Nano. Risotoriis sisaldab rohkelt tärklist, mis annab risotole kreemja konsistentsi ja imab endasse rohkelt risotoleent. Kõige kvaliteetsemaks peetakse Arborio ja Vialone Nano riisi, ent algajale risotokeetjale sobib kõige enam Carnaroli. Nimelt säilib see al dente veidi pikema aja jooksul, alandades ülekeetmise riski.
NB! Risotoriisi ei pesta kunagi enne potti lisamist!
Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.
Väga maitses. Läheb kindlasti kordamisele.
Väga maitsev! Meeldis, et maapirnid jäävad mõnusaks krõmpsuks; lisaks tuleb riisile mõnus maapirni maitse juurde. Tegin küll ilma sibula ja küüslauguta, ei tea kas need maapirni maitset kuidagi mõjutavad.
Väga maitsev tuli. Tegin ainukese erinevusena seda, et ei kasutanud tavalist risotto riisi, vaid juba valmis maitsestatud Belvedere risotto-köögivilja riisisegu.
Väga maitsev!!! Iga kord väänikuid maapirne koorides kirun end ja ilma, et sellised asjad loodud on. Ja iga kord hiljem maapirnist tehtud toitu süües imestan enda ketserlike mõtete üle.
Tõeliselt maitsev. Kindlasti üks lemmikrisotodest. Jätsin isegi lõpus või lisamata, aga sellegipoolest tuli mõnusalt kreemjas ja nämma.
Meil oli nädalavahetusel sama retsepti järgi valmistatud maapirnirisoto - väga maitsev.
ehk siis mitte vegetaarroog, vaid laktovegetaarroog.
Maapirnirisoto
Risoto on Põhja-Itaaliast pärit riisiroog, mida valmistatakse spetsiaalsest risotoriisist. Selle risoto teevad põnevaks väikesed maapirnikuubikud, mis ka kuumutades oma kuju säilitavad.