2 dl sarapuupähkleid
2 dl mandleid
1 dl kuivatatud aprikoose
Pähklikreem:3 dl soolamata india pähkleid
1.5 dl värskeltpressitud apelsinimahla
Kaunistuseks:5 dl värskeid marju - nt
Leota mandleid ja sarapuupähkleid umbes 4 tundi vees, et need pehmeneksid. Siis nõruta, sega köögikombainis koos aprikooside ja viigimarjadega ühtlaseks pastaks.
Vooderda lahtikäiv 24 cm koogivorm küpsetuspaberiga, siis suru pähklisegu vormi põhja. Pane umbes 4 tunniks külmkappi tahenema.
Pähklikreemi jaoks lõika vanillikaun pikuti pooleks ning kaabi seemned välja. Pane vanilliseemned, india pähklid ning umbes pool apelsinimahlast kõrgesse nõusse. Püreesta saumikseriga paksuks püreeks. Sega juurde ülejäänud apelsinimahl ning klopi kreem ühtlaseks.
Libista pähklipõhi tordialusele, määri peale pähklikreem ning kaunista marjadega.
Retsept on Rootsi ajakirjast Lagalätt (2009, nummer 8), pildi tegi ÜLLEKAS.
Tundub, et toortoit võidab üha populaarsust ja nii katsetasin ise ka toortordiga. Süüa võis aga tunnistan ausalt, et minu jaoks polnud see midagi erilist. Kuigi kui ei teaks, siis ei oskaks arvata, millest tehtud.
See oli minu esimene toortort ja tegin veidi omaloomingut, kuna seekord lihtsalt tahtsin tarretise kihti lisaks. Põhja tegin sama mis retseptis ning lisasin kookosehelbeid, aga kreemi asemele tegin kookosepiima ja metsamarjade tarretise. Kokkuvõttes väga rahul. Teha väga lihtne, kiire ja mugav. Järgmine kord julgen ka külalistele pakkuda.
Toortort
Pähkline kook toortoidu ('raw food') huvilistele.