Köögiviljavinegrett

Klassikaline vinegrettsalat Vene köögist, kuhu läheb toores hapukapsas. Sellisel moel ei lähe hapukapsas leiduvad vitamiinid kaotsi! Värvikirev vinegrett sobib hästi aastavahetuse pidulauale tavapärase rosolje ja kartulisalati asemele või kõrvale. Sobib ka veganitele!

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

300 g keedetud kartulit

200 g keedetud peeti

100 g keedetud porgandit

300 g hapukapsast (suru vajadusel kuivemaks)

200 g marineeritud kurki või hapukurki

150 g hakitud sibulat või rohelisi sibulapealseid

Sinepi-õlikaste:

5 sl õli

2 tl vene sinepit

0.5 tl 30% äädikat või veidi sidrunimahla

soola

suhkrut

musta pipart

Valmistamine

Tükelda keedetud, jahutatud ja kooritud kartulid, peedid ja porgandid õhukesteks viiludeks või ribadeks või kuubikuteks. Lõika kurgid pikuti õhukesteks viiludeks, seejärel ristipidi peenikesteks tikkudeks. Haki sibul peenelt.

Maitsesta aedviljad soolaga, siis lisa sinepi-õlikaste. Sega ettevaatlikult suures kausis läbi.

Lase vähemalt tund aega maitsestuda.

Variandid - vinegretile võib soovi korral lisada: 

  • soolatud heeringat (aseta serveerimisel salati peale)
  • tükeldatud soolaseeni (arvesta u 25 g seeni sööja kohta)
  • tükeldatud kuumsuitsukala
  • tükeldatud värsket või magusas lahuses hapendatud õuna
  • tükeldatud magusat kaunpipart e. paprikat (u 100 g ülaltoodud koguse kohta)

Serveerimisel kaunista maitserohelisega (petersell, till).

See on Nami-Nami Pille retsept, mille aluseks on olnud vinegretiretseptid veebilehel MillionMenu.info & raamatutes "Toitlustamine tööstusettevõtetes ja õppeasutustes" (1969) ning "Raamat maitsvast ja tervislikust toidust" (1955). Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Dee
postitatud 27.04.2008 20:13

Väga hea retsept. Meile meeldib Inglise sinepiga, annab ka mõnusa maitse. :)

Andres
postitatud 15.01.2020 12:02

Just kruttisin siia lk alla, et küsida küsimus, mille vastus juba olemas! Teeme siis inglise sinepiga! :)

maiekas
postitatud 24.10.2009 18:12

.. ja kõigeparem saab, kui kasutada külmpressitud päevalilleõli :)

Ellen
postitatud 16.03.2016 16:01

Tõsi,päevälille õli on paras

Aari
postitatud 12.11.2009 15:39

Väga hea toitev ja mahlane salat, paneksin peeti ja hapukapsast isegi veidi rohkem.

Ssille
postitatud 07.04.2010 09:13

See oli minu jaoks esimene kord süüa vinegretti, aga jäin tulemusega väga rahule ja isegi üllatusin meeldivalt.

Hexy
postitatud 02.05.2012 14:23

Kastme tegin oma maitse järgi, väga neid koostisosasid ei jälginud. Maitse oli hea.

Kardemon
postitatud 06.05.2013 15:12

Panin kartulit rohkem ja kastet äädika-sinepiga äkilisemaks. Hea retsept!

Silvi Metsar
postitatud 25.01.2016 09:53

Maitsev ja tervislik.

Kärt
postitatud 13.04.2016 19:22

Lihtne, odav ja maitsev! Läheb kindlasti kordamisele.

Anne Vetsais
postitatud 19.12.2020 10:36

See on vene rahvustoit.

Maarika Nuut
postitatud 22.12.2021 19:00

Imehea!