Pastéis de Nata - portugali kreemikoogid

Kuulus portugali kreemikoogike. Parimaks peetakse Belemis valmistatavaid Pastéis de Belem koogikesi, aga ka kodus saab neid üsna edukalt küpsetada.

Kogus
12 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

300 g võiga lehttainast

100 g suhkrut

2 sl maisitärklist

3 munakollast

2 dl 35% rõõska koort

1 tl vanillisuhkrut või -ekstrakti

1 dl piima

Peale:

kaneeli

Valmistamine

Valmista kreem: sega paksupõhjalises potis suhkur ja maisitärklis. Klopi juurde munakollased, nii et munad ja suhkur seguneksid. Nüüd klopi vähehaaval juurde rõõsk koor ja piim - peaksid saama üsna ühtlase segu.

Tõsta pott keskmisele tulele ning kuumuta pidevalt vispliga segades keemiseni. Siis tõsta pott kohe tulelt ja lase veidi jahtuda (vajadusel kata pott kaanega ja säilita külmkapis).

Rulli lehttainas veidi õhemaks, siis keera pikemast küljest tugevasti rulli. Lõika saadud "torust" umbes 1 cm viilud - kokku 12 tükki.

Vooderda võitatud muffinivormid nende ketastega järgmiselt: aseta iga vormi keskele tainatükk, suru tainas pöidlaga tugevasti vastu põhja ja siis ettevaatlikult surudes "kleebi" tainas vormi, nii et põhjad ja küljed oleksid kaetud. Tõsta igasse vormi lusikatäis-kaks kreemi (klõpsa fotol!).

Küpseta 225kraadises ahjus u 15 minutit, kuni tainas on kerkinud ja kuldne ning täidis on pealt veidi pruunistunud.

Serveeri veidi jahtunult, peale sõelu kaneeli.

Nipid ja soovitused:

  • Õige Pastéis de Nata põhi peab jääma siiruviiruline!
  • Küpsetamisrežiime on palju ja erinevaid. Leite's Culinaria soovitab 290C ahjus 8-9 minutit (aga tal on veidi teistsugune retsept ja kasutab minimuffinivorme); MsMarmiteLover küpsetab muffinivormides üsna sarnase koostisega koogikesi 200-kraadises ahjus 25 minutit. 
  • Pastéis de Belem koogikesi tehakse salajase tainaretseptiga; tainast ei kihitata võiga vaid hoopis 'margarina para folhados' nimelise tootega. Nime Pastel de Belém all tohib müüa vaid tohivad kanda vaid Belemis Fábrica Pastéis de Belém'is küpsetatud koogikesed. Sealne Pastel de Belém retsept on pärit aastast 1837! Nimi on nimelt patenteeritud!
  • Kasuta kindlasti lehttainast, mitte pärmi-lehttainast! Viimane küpseb liialt saiaseks!
  • Kui soovid, võid vanilli asemel täidise teha hoopis sidruniga. Lisa 1 sidruni mahl ja riivitud koor!
LISA KOMMENTAAR

marin
postitatud 17.10.2008 11:55

Super head koogid! Ühest muffinipannitäiest jäi 4-liikmelisele perele väheks :-) Minul on plaan neid õige varsti uuesti teha ja sel korral siis juba topeltkogus. Julgen soovitada just neile, kes koogu juures hindavad kõrgelt just magusust, sest täidis on vägagi magus. Kuna valmistamine on imelihtne siis altminemise võimalus on väike.

Leenilii
postitatud 29.11.2008 23:59

Tulid head ja kenad. Aga mul on tunne, et nt vaarikakaste võiks sinna juurde ka kenasti sobida, muidu nagu üle paari korraga ei söö (mitte et peaks, aga hirmus isu on, aga midagi hapukat tahaks juurde).

zapxpxau
postitatud 15.08.2009 15:35

Tegin Grangeri retsepti järgi (põhimõtteliselt sama retsept mis siin, ainult vee asemel on piim), jäid samasugused nagu Pille fotol, aga see pole ikka päris õige retsept vist. Olid maitsvad, aga mitte päris sama maitse ja tekstuuriga nagu originaalis.

Kirsike
postitatud 19.04.2010 14:39

Väga head koogid, täidis on super! Said külalistelt palju kiitust. Proovin kindlasti veel ja mõnda teist sorti lehttaignaga, seekord oli Maahärra lehttaigen ja kohati jäi ikka nätskeks. Pole originaale kunagi saanud, aga kui kuskil märkan, proovin neid ka kindlasti!

Tiramiiiisu
postitatud 22.09.2010 12:53

Maitsesin Portugalis originaal-koogikesi pasteis de Belem'e. Suurepärased! Proovisin seejärel seda retsepti - ei tulnud küll nii hõrgud kui sealsed, kuid siiski väga väga head. Soovitan soojalt kõigil proovida.

Siiri Kaldma
postitatud 07.07.2016 13:14

Need olid minu lemmikud Assooridel!

k2q
postitatud 10.07.2016 21:53

Väga lihtsad ja maitsvad koogikesed :)

Ilse
postitatud 12.11.2016 23:07

Mina sain proovida originaale, otse Lissabonist, väga maitsvad! Esimesel võimalusel katsetan selle retsepti ise ka läbi. Nami-Nami on ikka mõnus koht, kõik on siin olemas!

karu
postitatud 16.09.2017 21:46

Väga head tulid, krõbe ja õhuke põhi. Kreem oli pisut liiga magus, võib vabalt vähendada 80 grammini. Portugalis pole neis söönus, kas sealsed on ka väga magusad?

Pille
postitatud 17.09.2017 16:46

On küll, magusamadki, aga eks suhkrut võib vähem panna küll.

Lena
postitatud 04.11.2017 21:52

Olles küll elanud Portugalis pikka aega, polnud ma kunagi pasteis de natasid siiski ise viitsinud teha (noh ja maksavad nad ka seal nii vähe). Täna tuli suur igatsus. </br> Ise lehttaigent teha ei viitsinud, ostsin Eesti Pagari (või) lehttaigna, käras päris kenasti. Kiire ja kerge teha, tulemus suurepärane. Ka kõige magusalembesemad kriitikud kodus õhkasid rõõmust. Läheb peagi uuesti tegemisele, ilsmelgelt. Peaks vist ühe muhvinivormi juurdegi ostma, et ühe raksuga rohkem teha...;) </br>Kiitus!</br>

Mima
postitatud 28.10.2022 19:28

Eesti pagaril ei ole kohe kindlasti võiga lehttaigent kunagi olnud.

Mima
postitatud 17.04.2023 16:46

Pärmi-lehttaignaga tulevad ülihead ja krõbedad, üldsegi mitte saiased, sest see on meil ainuke saadaolev võiga taigen!