1 kg värskeid rannakarpe
1 hakitud sibul
2-4 purustatud küüslauguküünt
2 sl võid
2-3 dl kuiva valget veini
0.5 sl hakitud värsket rosmariini või tüümiani e. aed-liivateed või salveid
2 sl hakitud värsket peterselli
100 g (nt Aura) sinihallitusjuustu
peale veel ohtralt värsket peterselli
Hõõru rannakarbid jooksva külma vee all harjaga puhtaks, vajadusel eemalda "habe". Eemalda kõik katkised karbid ja need, mis koputamisel ei sulgu.
Võta suur kaanega pott, kuumuta selles või ja hauta sibul ja küüslauk võis kuldkollaseks. Lisa vein ja maitseained ning keeda tasasel tulel paar minutit. Lisa sinihallitusjuust ja kuumuta, kuni juust on sulanud.
Suurenda kuumust, lisa rannakarbid ja pane potile kaas peale. Keeda kõrgel kuumusel potti aeg-ajalt raputades 4-5 minutit, kuni rannakarbid on avanenud.
Tõsta keedetud rannakarbid sügavale taldrikule, kalla peale keeduleem ja puista peale rohkelt hakitud peterselli.
Serveeri värske pika saia või muu valge leivaga.
Oleme mitmeid siinseid retsepte proovinud ja kõige lemmikumad on seni rannakarbid sinihallitusjuustuga, imemaitsev leem!
Kuna meie peres on mitu sinikarpide fänni, sh lapsed, siis olen proovinud igasugu retsepte. Sinihallitusjuustu kaste on kindlasti täiskasvanute üks lemmikuid. Kõrvale teen alati pastat ja selle kastmega sobib ka pasta suurepäraselt.
Lihtsalt väga hea. Et saaks kohe südamest leemega maiustada, lisasime juustuga koos 200 ml rõõska koort.
Rannakarbid sinihallitusjuustuga
Arvo Kokkonen alustas rannakarpide importimist Soome juba 1970ndate lõpus, nii et on Soomes tuntud kui suur rannakarpide jt selgrootute ekspert. Siin on tema firmaretsept (väikeste Nami-Nami poolsete mugandustega).