3 dl rosinaid
3 dl sultana rosinaid
3 dl isekerkivat nisujahu
3 dl riivitud hästi külma võid (115 g, hoia enne 30 minutit sügavkülmas)
3 dl tahket saiapuru
3 dl heledat muscovado pruuni suhkrut
3 dl hakitud pähkleid
ja mandleid
1 tl jahvatatud kaneeli
3 dl piima
1 suur muna
vormi määrimiseks võid
Iirisekaste:85 g võid
100 g heledat muscovado pruuni suhkrut
2 dl 35% rõõska koort
1 tl vanilliekstrakti
Sega suures kausis rosinad, jahu, või, saiapuru, suhkur ja pähklid. Lisa kaneel, 'mixed spice', sega juurde piim ja muna. Sega läbi ja kalla 1½ -liitrisesse pudinguvormi.
Kata vorm kahekordse fooliumiga (tee keskele volt, et puding kerkida saaks). Kinnita foolium tugevasti nööriga ning pane vorm suurde ahjuvormi. Kalla vormi niipalju keeva vett, et pudingivorm oleks poolenisti vee sees. Kata vorm fooliumiga või kaanega ja auruta 2½ tundi (kontrolli, et veetase ei langeks).
Kummuta puding vaagnale, kalla peale iirisekaste ja serveeri vaniljejäätise või creme fraichega.
(Kui valmistad pudingi ette, siis eemalda foolium ja lase pudingul kergelt jahtuda. Siis keera toidukilesse ja seejärel omakorda puhta fooliumi sisse. Võid panna 2-3 nädalaks sügavkülma või 3 päevaks külmkappi. Kui paned sügavkülma, siis sulata puding enne kuumutamist täielikult. Kata fooliumiga ja küpseta vesivannis 1½ tundi. Pudingit võib ka mikros soojendada – kata toidukilega ja kuumuta täisvõimsusel 7 minutit).
Kastme jaoks kuumuta kõik ained aeglaselt keemiseni, sega pidevalt. Keeda pidevalt segades 2-3 minutit, kuni suhkur on sulanud ja karamellivärvi kaste veidi pakseneb. Eemalda tulelt, kalla pudingule ja kaunista tervete pähklite ja mandlitega.
Retsept ilmus briti ajakirjas Good Food (Christmas 2003, Sue Lawrence, 7-cup pudding)
Hele jõulupuding
See kook sobib sügavkülmutamiseks ja valmistamise teeb eriti lihtsaks asjaolu, et aineid pole kaaluda vaja.