Meremehe rannakarbid e. Moules marinières

Üks klassikalisemaid viise rannakarpide valmistamiseks.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
30 minutit
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

2 kg värskeid rannakarpe

2 sl võid

1 keskmise suurusega sibul õhukeste viiludena

2 hakitud küüslauguküünt

2-3 dl kuiva valget veini

1 loorberileht

1 värske tüümianioks

Kaste:

1 dl 35% rõõska koort

2 sl hakitud värsket peterselli

meresoola

purustatud musta pipart

Valmistamine

Hõõru rannakarbid jooksva külma vee all harjaga puhtaks, vajadusel eemalda “habe”. Viska minema kõik katkised karbid ja need, mis koputamisel ei sulgu.

Sulata või suures kaanega potis. Lisa õhukeselt viilutatud sibulad ja hakitud küüslauk ja kuumuta paar minutit, kuni sibul on pehme. Ära pruunista!

Lisa vein, tüümian ja loorber ning kuumuta keemiseni. Nüüd lisa puhastatud rannakarbid, sega läbi ja kata pott kohe kaanega. Kuumuta tugeval tulel potti aeg-ajalt raputades 4-5 minutit, kuni kõik karbid on avanenud. Üksikud mitteavanenud karbid viska minema.

Eemalda potist tüümianioks ja loorberileht, lisa rõõsk koor ja hakitud petersell. Maitsesta soola-pipraga.

Serveeri rannakarpe koos keeduleemega kas suurtest supitaldrikutest või aseta vaagnaga laua keskele.

Juurde paku pehmet nisuleiba, mida saab keeduleeme sisse kasta.

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

La Scolca Gavi

Viinamarjasort: 100% Cortese

Piirkond:    Piemonte, Gavi di Gavi DOCG

Kõrged nõlvad Rovereto Superiore Gavi alal, koht  mida kutsutakse "Gran Crù del Gavi".

Välimus:    kahvatu õlekollane.

Aroom:    Tüüpiline Gavile, peen ja meeldivalt värske.

Maitse:        traditsiooniline Gavi, õrn, hästi kuiv, elegantse tasakaalustatud happesusega.

Serveerida:     10-12 °C juures

Tootja: La Scolca
Maaletooja: Pernod Ricard Estonia

Aniitram
postitatud 07.10.2010 19:23

Meile mehega väga maitses. Tegin retseptis antud kastme poole vähemate karpide kohta-meile meeldib, kui leent on palju :)

Rebane
postitatud 21.04.2013 10:53

Klassikaline suurepärane lollikindel viis, kuidas alati häid karpe teha! Ise eelistan ilma kooreta leent, ja väga hea maitse annab juurde, kui varssellerit lisada.

ciruelo
postitatud 13.12.2013 19:06

Tavaliselt mulle karbid ei meeldi, aga tänu sellele retseptile olen hakanud mereandide tarbimise vastu rohkem huvi tundma. Mu elukaaslane tegi seda retsepti kasutades ainult võid, küüslauku ja sibulat ning soola ja maitses imehea. Proovin kindlasti ka rõõskkoorega valmistada!

Annika K
postitatud 21.09.2014 00:30

Soovitan kindlasti karpe valmistada, väga lihtne teha (eriti kui valida kott vöimalikult suurte ja puhaste karpidega, muidu vöib puhastamine omajagu aega vötta). Selle retsepti järgi tulevad väga head karbid ja mönus kaste, kuhu kindlasti leiba kasta, nagu retseptis soovitatud. Karpide enda liha on hea maheda maitsega, meeldis ka kolmeaastasele lapsele (ja tema jaoks oli ka pönev karpidega mässamine, algul söögitegemisel nende pesemine ja pärast söömisel karbist liha kätte saamine).

KarinLKS
postitatud 09.08.2015 21:30

Meie pere lemmik, mida juba korduvalt tehtud