2 kg värskeid rannakarpe
2 sl võid
1 keskmise suurusega sibul õhukeste viiludena
2 hakitud küüslauguküünt
2-3 dl kuiva valget veini
1 värske tüümianioks
Kaste:1 dl 35% rõõska koort
2 sl hakitud värsket peterselli
purustatud musta pipart
Hõõru rannakarbid jooksva külma vee all harjaga puhtaks, vajadusel eemalda “habe”. Viska minema kõik katkised karbid ja need, mis koputamisel ei sulgu.
Sulata või suures kaanega potis. Lisa õhukeselt viilutatud sibulad ja hakitud küüslauk ja kuumuta paar minutit, kuni sibul on pehme. Ära pruunista!
Lisa vein, tüümian ja loorber ning kuumuta keemiseni. Nüüd lisa puhastatud rannakarbid, sega läbi ja kata pott kohe kaanega. Kuumuta tugeval tulel potti aeg-ajalt raputades 4-5 minutit, kuni kõik karbid on avanenud. Üksikud mitteavanenud karbid viska minema.
Eemalda potist tüümianioks ja loorberileht, lisa rõõsk koor ja hakitud petersell. Maitsesta soola-pipraga.
Serveeri rannakarpe koos keeduleemega kas suurtest supitaldrikutest või aseta vaagnaga laua keskele.
Juurde paku pehmet nisuleiba, mida saab keeduleeme sisse kasta.
Viinamarjasort: 100% Cortese
Piirkond: Piemonte, Gavi di Gavi DOCG
Kõrged nõlvad Rovereto Superiore Gavi alal, koht mida kutsutakse "Gran Crù del Gavi".
Välimus: kahvatu õlekollane.
Aroom: Tüüpiline Gavile, peen ja meeldivalt värske.
Maitse: traditsiooniline Gavi, õrn, hästi kuiv, elegantse tasakaalustatud happesusega.
Serveerida: 10-12 °C juures
Tootja: La ScolcaMeile mehega väga maitses. Tegin retseptis antud kastme poole vähemate karpide kohta-meile meeldib, kui leent on palju :)
Klassikaline suurepärane lollikindel viis, kuidas alati häid karpe teha! Ise eelistan ilma kooreta leent, ja väga hea maitse annab juurde, kui varssellerit lisada.
Tavaliselt mulle karbid ei meeldi, aga tänu sellele retseptile olen hakanud mereandide tarbimise vastu rohkem huvi tundma. Mu elukaaslane tegi seda retsepti kasutades ainult võid, küüslauku ja sibulat ning soola ja maitses imehea. Proovin kindlasti ka rõõskkoorega valmistada!
Soovitan kindlasti karpe valmistada, väga lihtne teha (eriti kui valida kott vöimalikult suurte ja puhaste karpidega, muidu vöib puhastamine omajagu aega vötta). Selle retsepti järgi tulevad väga head karbid ja mönus kaste, kuhu kindlasti leiba kasta, nagu retseptis soovitatud. Karpide enda liha on hea maheda maitsega, meeldis ka kolmeaastasele lapsele (ja tema jaoks oli ka pönev karpidega mässamine, algul söögitegemisel nende pesemine ja pärast söömisel karbist liha kätte saamine).
Meie pere lemmik, mida juba korduvalt tehtud
Meremehe rannakarbid e. Moules marinières
Üks klassikalisemaid viise rannakarpide valmistamiseks.