2 sl õli
1 suurem pastinaak
3-4 porgandit
3-4 väikest sibulat
900 g lihaveist (nt guljaššitükke või välisfileelõike)
2-3 loorberilehte
5 dl pudel pühadeporterit
2-3 sl musta või punase sõstra želeed
veiselihapuljongi kontsentraati soovi korral
soola ja musta pipart
värsket tüümiani
Serveerimiseks:keedetud kartuleid või kartuliputru
Koori köögiviljad, lõika ampsusuurusteks tükkideks (sibulad sektoriteks, porgandid ja pastinaak tükkideks). Kui kasutad välisfileed või välisfileelõike, siis lõika need umbes 30 g tükkideks.
Kuumuta suures paksupõhjalises potis õli, lisa köögiviljad ja pruunista need kergelt ümberringi. Tõsta köögiviljad potist kõrvale. Vajadusel lisa potti veidi õli, siis pruunista liha jaokaupa ümberringi. Maitsesta liha praadimise ajal kergelt soolaga.
Kui kogu liha on pruunistatud, siis pane köögiviljad uuesti potti, lisa porter, loorberilehed ja sõstraželee. Maitsesta soola-pipra ja soovi korral puljongikontsentraadiga. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ning lase lihal kaane all podiseda umbes tund aega, kuni liha on pehme.
Eemalda potilt kaas, tõsta veidi kuumust ning keeda kaste kergelt kokku. Timmi maitse parajaks ja serveeri.
Kõrvale sobivad hästi keedetud kartulid või siis kartulipuder.
Ma lisasin ohtralt küüslauku ja panin kartulid ka sinna juurde. Maitses väga hästi :) Ja ühtlasi meenus, et porter on täitsa hea õlu sellise talvise ilmaga :)
Lisasin ka mõned kuivatatud aprikoosid, et veidi pidulikumaks ajada. Väga mõnus sai!
Väga mõnus pühapäevane slow food. Aitäh, Nami-Nami, inspiratsiooni eest:)
Väga maitsev ja saab teinekordki taas tehtud! Vaatamata kartusele maitses hästi ka lastele ning kartulipuder sobis hästi - mõnusat kastet oli selle immutamiseks parajalt.
Veiseliha pühadeporteris
Mõnus talvine köögivilja-liharoog. Võimaluse korral kasuta kindlasti lihaveise liha - see haub kindlasti ja kiiremini pehmeks!