4 keskmise suurusega rullkõrvitsat või patissoni
3-4 sl hakitud värsket basiilikut
2-3 küüslauguküünt
1 tl kuivatatud tüümiani
200 g riivitud juustu
50 g riivitud parmesani juustu
soola ja musta pipart
Kuumuta ahi 180 kraadini. Pintselda 30x20 cm ahjuvorm kergelt õliga.
Pese suvikõrvitsad, lõika pikuti pooleks ja seejärel viiludeks. Haki basiilikulehed ja küüslauguküüned.
Sega suvikõrvits, basiilik, küüslauk, tüümian ja riivitud juust omavahel. Maitsesta soola-pipraga, sega veel kord. Tõsta segu ahjuvormi.
Küpseta 180-kraadises ahjus 25-30 minutit. Võta roog ahjust välja, puista peale riivitud parmesan. Küpseta veel 10-15 minutit, kuni juust on kenasti kuldne ja suvikõrvits küps.
Serveeri kuumalt.
Inspiratsioon: Kalyn's Kitchen, veidike mugandatud.
Maitsev vormiroog. Kuna esialgu tundus segu hirmus kuiv, lisasin oliiviõli, aga sulanud juust on ikkagi nii rasvane, et poleks vaja olnud.
Ei kasutaks ainult juustu, lisaksin (nagu seda teevad kreeklased) ahjust voetud suvikorvitsale maitsestamata jogurti ja tukeldatud tilli segu. Igauks saaks ise lusikaga oma aranagemist jargi lisada korvitsale seda segu. Muuseas, oleks isegi pikantsem kui jorgurtisse lisatakse ka kuuslauku (siis pole vaja kuuslauku lisada praeahjus kupsevale korvitsale). Et hoiduda toore kuuslaugu lohnast, voib toidule lisada peenelt tukeldatud leht-peterselli.
Juustu-suvikõrvitsavorm
Ahjus küpsetatud suvikõrvits juustuga. Kui vähegi võimalik, siis kasuta erivärvilisi rullkõrvitsaid (nt 2 kollast ja 2 rohelist), samuti sobivad siia hästi patissonid ehk taldrikkõrvitsad.