Oopsie-leivad

Sellist kummalist nime kannavad muna-toorjuustuleivad, mida on lubatud süüa ka LCHF-dieedi korral. 

Kogus
6-8 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

3 suurt muna

100 g täisrasvast toorjuustu

näpuotsaga soola

0,5-1 tl küpsetuspulbrit

0,5-1 sl psülliumi soovi korral

Valmistamine

Eralda munakollased munavalgetest. Pane munavalged ühte kaussi, lisa näpuotsaga soola ning vahusta hästi tugevaks vahuks (nii, et saad kausi pahupidi keerata). 

Klopi teises kausis munakollased toorjuustuga ühtlaseks. Lisa psüllium ja küpsetuspulber (kumbki pole kohustuslik, aga teevad need "leivad" leivalikumaks). Nüüd sega hästi õrnalt juurde munavalgevaht. 

Kata kaks ahjuplaati küpsetuspaberiga, tõsta mõlemale plaadile 3-4 tainaringi.

Küpseta 150-kraadise ahju keskosas u 25 minutit, kuni "oopsied" on kuldsed. 

Kasutusvõimalused:

  • kasuta võileibade tegemiseks. 
  • kasuta "burgerite" tegemiseks, vahele pane sinki, juustu, salatit jms. 
  • enne küpsetamist võid peale riputada nt mooniseemneid, seesamiseemneid või päevalilleseemneid. 
  • kui küpsetad suure "Oopsie", siis võid sellele määrida vahukoort ja marju ning saad rullbiskviidi. 

Variatsioonid:

  • Naan-oopsied: lisa tainale 1 purustatud küüslauguküüs; enne küpsetamist puista peale nigella-seemneid
  • Kaneeli-oopsied: lisa tainale 1 sl mandlijahu, 2 tl kaneeli, 1 tl kardemoni, 1 tl kookospalmisuhkrut.
  • Vaarika-oopsied: lisa tainale 1 sl kookosjahu, 1 tl vanillipulbrit, 1 tl kardemoni, 2 tl kookospalmisuhkrut, 80 g värskeid või sulatatud vaarikaid. 
  • Seesami-oopsied: lisa 1 sl seesamijahu tainale; enne küpsetamist puista oopsiedele seesamiseemneid.   
LISA KOMMENTAAR

Mariana
postitatud 21.01.2014 18:48

Kas need leivakesed jäävad siis sellised pehmed või kõvemapoolsed? Kui kaua need säilivad? Kas psõlliumi asemel võib kasutada ka mingit jahu?

Pille
postitatud 24.01.2014 16:00

Mariana, minu arust olid need üsna pehmed, kuigi veidi kauem küpsetades saaks natuke krõbedamad leivad. Psülliumi lisamine ei ole kohustuslik, aga see annab veidi leivasema tekstuuri. Mina olen paar korda küpsetanud ja pole lisanud (lihtsalt polnud kodus). Nüüd on psülliumipulber olemas, Biomarketist ostsin, aga pole neid Oopsie-leibu küpsetada veel jõudnud :)

Mariana
postitatud 30.01.2014 12:03

Kas toorjuustu asemel kõlbaks ka ricotta või tavaline kohupiim? Või näiteks peenemaks tehtud kodujuust?

Pille
postitatud 30.01.2014 12:15

Mariana, olen vaid toorjuustuga katsetanud. Võid ricotta või kohupiimaga proovida, aga ära siis minuga pahanda, kui ei õnnestu ;)

Evelyn
postitatud 11.02.2014 14:01

Väga head õhulised leivad. LCHF dieedi pidajale hea saia alternatiiv:)

Fre
postitatud 17.03.2014 22:22

Kas püsillium peaks olema jahvatataud kujul, mitte seemned?

Pille
postitatud 18.03.2014 09:27

Fre, mina ostsin jahvatatud kujul, aga kui sul on seemned, siis proovi nendega (või jahvata esmalt kohviveskis).

Kairi T-P @ FB
postitatud 23.03.2014 11:17

Need leivakesed on minu päästjad :) Mina olen täielik leivasõltlane..:) Teen neid ülepäeva omale kuhjaga ette, siis hea võtta. Muide, et küpsetis ilusti välja tuleks ja ka veidi krõbe jääks, nagu leib ikka, on võtmesõnaks: munavalge peab olema väga tugevasti vahtu aetud ja segada taignasse võimalikult väheste liigutustega, ning küpsetada tuleks 5 min rohkem kui retseptis kirjas ja ahju ülevalpool. Edu!

Kadri
postitatud 31.03.2014 20:05

Päris mõnus oli, kui enne ahju pistmist ka parmesani peale riivisin 8-)

Randliis
postitatud 11.01.2015 23:26

Hoian ahjus kauem ja natukene kõrgemal temperatuuril, siis nad lähevad krõbedamaks. Panen enne ahju panekut ka erinevaid seemeneid peale ja riivin ka juustu. Hommikul on nii hea teha võikut sellest. Määrin toorjuustu peale ja lõikan avokaado viilud peale. Ilusa päeva algus. ;)

Merike
postitatud 10.01.2018 10:39

Nigella peaks maakeeli olema mustköömen, kui kellelegi abiks see:)

Gerti Sööt
postitatud 13.01.2018 22:28

Mina teen oopsi taignast rullbiskviiti.