400 g filo-tainast
50 g sulatatud võid
1 tl köömneid
Täidis:1 sl rapsi- või oliiviõli
1 sibul
600-700 g suvikõrvitsat
200 g (lambapiimast) fetajuustu
2 lahtiklopitud muna
suur peotäis värsket tilli
Sulata filotainalehed (ära neid selle jaoks karbist välja võta, sest õhu käes muutuvad filolehed kiiresti kuivaks ja rabedaks).
Kui suvikõrvits on ülekasvanud, siis uurista pehme seemnetega osa välja. Haki ülejäänud suvikõrvits peenelt, haki sibul. Prae pannil väheses õlis pehmeks, maitsesta soola ning hakitud tilliga.
Vooderda 26-30 cm läbimõõduga pirukavorm küpsetuspaberiga (kui on lahtikäiv vorm) või määri õliga (kui on kinnine vorm). Tõsta kõrvale.
Klopi kausis munad lahti, murenda juurde fetajuust. Lisa praetud sibula-suvikõrvitsasegu. Segu peab olema selline parajalt paks ja parajalt vedel :)
Tõsta filotainalehed enda ette. Piserda pealmine leht kergelt sulavõiga, siis tõsta lusikaga täidist tainalehele siia-sinna (umbes 3-4 supilusikatäit). Keera filoleht pikemast servast alates õrnalt rulli.
Esimene pikk filotainarull keera teokujuliselt kokku ja aseta vormi keskele. Jätka filolehtede sulavõiga pintseldamist, täidisega katmist ja rullimist ning iga järgneva rulliga jätka vormi keskel olevat spiraali.
Kui vorm on kenasti spiraaliga täidetud, siis pintselda pealt ülejäänud sulavõiga ning puista peale köömneid.
Küpseta 200kraadises ahjus umbes 25-30 minutit, kuni pirukas on pealt kaunilt kuldpruun.
Vaata ka seda banitsa-retsepti.
Idee lisada banitsale suvikõrvitsat on Briti autorilt Silvena Rowe. Retsept ilmus ka ajakirja Kodu & Aed 2014. a. juulinumbris, pildi tegi Juta Kübarsepp.
Köömned rikuvad kõik ilusa ära... :)
Mulle maitses. Võimalik et oleks isegi tahtnud sibula-suvikõrvitsa sisu maitsestada millegi rohkema kui vaid soola ja hakitud tilliga. Aga noh, pole hullu :)
Proovisin järgi, kaks portsu korraga, aga jätsin köömned ära. Väga-väga mõnus, kümmekond külalist kiitsid!
Väga maitsev! isuäratav välimus, kylalised alati uudistavad, mis kypsetis see kyll on ja kuidas tehtud. saab hulga suvikörvitsat ära kasutada, riivisin jämedalt.
Väga maitsev, teha lihtne, aga minu ahjus oleks pidanud vähemalt 10-15 minutit kauem küpsetama, oleks tahtnud krõbedamat põhja.
Sander tegi, väga hea oli!
Asendasin suvikõrvitsa porruga. Sain ka väga hea piruka. :)
Nagu aru võib saada, siis see on meie pere lemmik. Oleme katsetanud ka nõgese-feta, spinati-feta, ja mitut varianti suvikõrvitsatäidistega.
Paar pilti ka. Suvikõrvitsaga
Nõgese ja spinatiga läks Kakumäe kohvikutepäevale.
Suvikõrvitsaaeg on jälle käes ja pean jälle seda retsepti kiitma. Väga mõnus nii korralikuks söögikorraks kui külalistele veini kõrvale suupisteks :)
Kas ma olen juba kirjutanud, et naadi ja nõgesega (koos ja eraldi) saab üli maitsvad variandid. kevadised must-be-d
Suvikõrvitsa-fetatäidisega banitsa-pirukas
Bulgaaria köögist pärit mõnus filotainapirukas, mida võib teha kas kihiti või spiraalina. Siin viimane variant, täidiseks suvikõrvits ja fetajuust. Bulgaarias serveeritakse banitsat hommikusöögiks, lisandiks jogurt või hapupiimajook.
Banitsat võib serveerida nii soojalt kui ka külmalt, aga soojalt on see maitsvam.