Vale-spanakopita e. spinati-fetapirukas

Selle spinati-fetapiruka retsepti sain Kanada eestlanna Liisa Kääridi käest mitu-setu aastat tagasi, siin on aastate jooksul mugandatud variant.
Kõik kreeklased on pirukast vaimustunud olnud!

Kogus
kaheteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

500-800 g tavalist või pärmi-lehttainast (nt Härmavili)

1 sl oliiviõli

1-2 hakitud sibulat

1 sl kuivatatud punet

500 g tetrapakendis kreemjat fetajuustu või fetalaadset juustu

400-500 g spinatit (võib olla külmutatud)

1 lahtiklopitud muna

musta pipart

Valmistamine

Lase külmutatud pärmi-lehttainal esmalt sulada. 

Kui kasutad värsket spinatit, siis pese hoolega, kuumuta suurel pannil läbi, kuni spinat on "kokku kukkunud". Siis loputa kiiresti külma jooksva vee all, nõruta hoolega ja haki peeneks.
Kui kasutad külmutatud spinatit, siis sulata see ja suru kuivemaks, vajadusel haki peenemaks.

Prae sibul oliiviõlis pehmeks, lisa ülejäänud ained (v.a. muna).
Lase veidi jahtuda ja taheneda. Sega juurde lahtiklopitud muna (jäta veidi pintseldamiseks).

Rulli tainas lauale, määri täidisega. Keera rulli, tõsta ettevaatlikult küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri pealt munaga, soovi korral puista pirukale helbelist meresoola ja veidi punet.

Küpseta 200-220kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni pirukas on pealt kaunilt pruun (pigem tumepruun - siis võib kindel olla, et ka seest on läbi küpsenud).

Nipid ja soovitused:

  • Kui võimalik, siis valmista täidis eelmisel päeval ja hoia jahedas (nt külmikus). Siis on seda kergem lehttainale määrida ja pirukatäidis ei ürita plehku panna.
LISA KOMMENTAAR

zoozi
postitatud 01.10.2008 14:34

Väga hea ja lihtne teha.Ka meespool kiitis!

Kristina-Majbrit
postitatud 15.10.2010 15:39

See on tõesti hea pirukas, kuid filotaignaga tehes oli parem kui pärmi-lehttaignaga. Kuid ma ei tea, kas see vahe nii suur nüüd ka oli, arvestades flotaignaga mässamist ja hinnavahet

Aniitram
postitatud 15.10.2010 15:39

See oli hea!

Vike
postitatud 15.10.2010 15:40

Tegime just eile kolleegidega Kreeka toidu õhtu, üks neist hittidest oligi vale-spanakopita. Veel tänagi sai lõunaks seda söödud.

Kätrin
postitatud 15.10.2010 15:41

Tõesti, pirukas on mahlane, vürtsiselt soolaka juustuse sisuga ja pealt imekaunilt kuldne. Tõeliselt maitsev suutäis. Lihtne teha ning jagub ka suuremal peolaual.

o_o
postitatud 12.12.2010 01:32

OIOI kui hea see oli, ja tõesti lihtne teha ka. mul vajus rull ahjus hästi laiaks ja läks pealt mõnest kohast lõhki (panin veidi rohkem täidist), kuid lahtilõigatuna jäi täitsa ilus. õhtu jooksul hiilis seltskond köögi ja diivani vahet, kuni see otsa sai:) kindlasti teen uuesti.

Ivar
postitatud 11.07.2012 08:33

Tehtud. Väga hea suutäis.

Tiiu K @ FB
postitatud 11.07.2012 09:09

väga hea pirukas, omalt poolt sai lisatud pirukasse natuke õhukesi peekonitükikesi

Virve
postitatud 28.11.2012 00:20

minul tuli see väga soolane ja täidist oli liiga palju. Aga lähiajal tahaks siiski uuesti proovida ja nüüd juba tean, mida teisiti teha.

Jaanika E @ FB
postitatud 21.01.2013 13:25

Hea avastus.

Liis
postitatud 04.02.2013 10:33

Väga maitsev pirukas, teeks teine kord veel

Karima
postitatud 21.04.2013 19:00

ma poleks uskunud et spinat nii hea on !

Merx
postitatud 31.08.2015 12:57

Esimene kord seda valmistada oli mulle veidi raske aga see-eest väga-väga maitsev!!!

Merx
postitatud 31.08.2015 21:21

Pilt ka:

Mirjam
postitatud 30.01.2017 17:43

Panin umbes poole vähem fetajuustu ja tuli ikkagi ülisoolane, samas kreemisust täidises jäi väheks. Midagi tuleks retseptis muuta.

Pille
postitatud 30.01.2017 17:45

Mirjam, ei tule, retsept on väga hea ja aastakümneid kasutuses olnud nüüdseks. Keegi pole kunagi kurtnud ja usu mind, seda on päris mitu inimest proovinud. Uurin pigem seda, et mis juustu Sa täpselt kasutasid?