250 g magedat võid
250 g suhkrut
425 g kaerahelbeid
50 g hakitud kreeka pähkleid
175 g heledat siirupit
1 suure apelsini riivitud koor
Peale:3 sl apelsinimarmelaadi
1 sl vett
Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri 28x18 cm ahjuvorm võiga.
Sulata või, suhkur ja siirup mõõdukal tulel, sega hoolega. Võta pott tulelt, sega juurde kaerahelbed, hakitud kreeka pähklid ja riivitud apelsinikoor (segu peaks üsna pehme olema).
Tõsta segu koogivormi, silu pealt ühtlaseks. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni kook on servadest kuldpruun, keskelt aga veel pehme.
Võta ahjust välja, lõika soe kook vormis 12 tükiks, aga ära vormist välja veel võta. Lase täielikult jahtuda.
Kuumuta apelsinimarmelaad ja vesi ühtlaseks siirupiks, pintselda koogile ja lase jahtuda.
Lõika seejärel uuesti 12 tükiks ja serveeri.
Retsept on mugandatud Briti ajakirjast BBC Good Food, Aprill 2003 (Margaret Hickey retsept).
Tegin pool kogusest, mis sobis täpselt minu 21x21 cm neljakandilisse vormi. Suhkrut panin poole koguse peale 70 g ja üsna magus tuli. Ehk peaks ka siirupi kogust veidi vähendama. Apelsinimaitse oli aimatav, kuid siirup lämmatas seda edukalt :) Hea krõbe ja magus amps, imelihtne teha ka.
Kuldsed apelsini-pähkliruudud
Pehmed kaerahelberuudud flapjacks püsivad õhukindlas karbis terve nädala.