185 g Puy läätsesid
300 g keegelkõrvitsat või muud muskaatkõrvitsat
2 sibulat
240 g värsket riivsaia
2 sl hakitud siledalehist peterselli
1 sl hakitud värsket tüümiani e. aed-liivateed
1.25 dl piima
Loputa läätsed ja nõruta. Koori kõrvits, eemalda seemned ja lõika viljaliha 1 cm tükkideks. Haki sibul peeneks.
Kuumuta ahi 190 kraadini. Määri keeksivorm (12x21x7 cm) võiga.
Pane läätsed potti, lisa vesi ja kuumuta tugeval kuumusel keemiseni. Alanda kuumust, siis keeda tasasel tulel 20 minutit või kuni läätsed on pehmed. Loputa keedetud läätsed külma jooksva vee all, nõruta hoolega ja pane suurde kaussi ootele.
Samal ajal pane kõrvitsatükid soolaga maitsestatud vette keema ning keeda umbes 10 minutit, kuni kõrvits on pehme. Nõruta ja pane kõrvale.
Tambi keedetud läätsed pudrunuiaga katki, siis lisa kõrvitsakuubikud, sibul, riivsai*, ürdid ja sega hoolega läbi. Lisa vähehaaval piim ning sega, kuni saad ühtlase massi. Tõsta segu ettevalmistatud keeksivormi, suru lusikaseljaga tugevasti kokku.
Küpseta 190-kraadises ahjus 30 minutit, kuni pikkpoiss küpse tundub. Võta ahjust välja ning lase kümmekond minutit jahtuda. Siis kummuta vormist välja ja lõika paksudeks viiludeks.
Serveeri kohe.
Retsept on mugandatud briti ajakirjast Cook Vegetarian: Meat-free food made easy (August 2012). Pildi tegi KARIMA.
Läätse-kõrvitsavorm
Ehk vegetaarne pikkpoiss :) Võimaluse korral kasuta Puy läätsi ning muskaatkõrvitsat (butternut squash).