250 g värskeid kukeseeni
1 sl võid
1 väike küüslauguküüs
soola ja musta pipart
80 g röstitud piinia- või seedermänniseemneid
1 kimp basiilikut
0.75 dl parmesanilaaste
u 5 sl oliiviõli
Serveerimiseks:pikka saia või ciabatta't
Puhasta kukeseened, tõsta kuumale ja kuivale mittenakkuvale pannile. Kuumuta, kuni suurem osa seentest eraldunud vedelikust on aurustunud. Lisa võitükk ja hakitud küüslauk. Kuumuta läbi, siis tõsta pann tulelt ja lase jahtuda. Maitsesta soola-pipraga.
Peenesta köögikombainis piiniaseemned ja basiilik. Lisa riivitud parmesan, praetud seened ja pool oliiviõlist. Töötle jämedakoeliseks pastaks. Sega juurde ülejäänud õli (seda siis juba lusikaga).
Lõika pikk sai/ciabatta viiludeks, poolita küüslauguküüs. Hõõru igale saiaviilule veidi küüslauku, siis rösti saiaviilud grillahjus kuldpruuniks.
Jaota seenepesto röstitud ciabatta- või saiaviiludele, nirista peale veel veidi oliiviõli ja serveeri kohe.
Retsept on mugandatud Soome ajakirjast Kotiliesi (Kantarellipesto-bruchetta). Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Kaua selline pesto säilida võiks?
Paar päeva külmkapis, mitte rohkem.
Kas just "pesto" selle kohta öelda, aga hea määre küll!
Mõnus, kreemjas ja kukeseenene. Valmib kiiresti ja otsa saab veel kiiremini :)
2016. aastal olen ise sellise pildi teinud.
Sai ka eile tehtud. Uuesti tegemisel jätaks kõik samaks, aga prooviks ka nii, et jätan mõned seenetükid purustamata ja lisan need hiljem Aga aitäh retsepti eest.
Kukeseenepesto krõbesaia peale
Mõnus seenehooaja suupiste, kus praetud kukeseened on pestolaadseks pastaks tehtud.