Reisiampsud #24: Pille Petersoo & Ruka

Reisiampsud on Nami-Nami uus lugudesari, kus uurime armastatud eestimaalaste käest, mida maitsvat nad oma viimasel reisil sõid ja soovitame retsepte, mille abil reisimälestusi oma koduköögis taaselustada. 

Sel korral uurime Nami-Nami perenaise Pille Petersoo enese käest, mida maitsvat ta jaanuari alguses Lapimaal sõi. 

Kus käisid ja kui kaua reis kestis?

Sõitsime 2019. aasta esimesel päeval Põhja-Soome. Kuna sõit Helsingist Põhja-Soome on pikk, siis kasutasime autorongitransporti - ehk läksime rongiga, meie viieliikmeline pere kahes kupees ja meie auto spetsiaalse autovaguni peal. Hommikul jõudsime puhanuna Rovaniemisse, kus külastasime lastega (6,7,9) seda kõige õigemat jõuluvana ja pärastlõunal sõitsime Rukale. Rukal nautisime talvemõnusid neli päeva, siis Oulu kaudu tagasi. 

Täpselt sama reisi tegime ka neli aastat tagasi, lihtsalt lapsed olid väiksemad ja mökki oli teine.  

Milline oli reisil Sinu tüüpiline hommikusöök?

Hommikuti jõime kohvi ja/või mahla, sõime riisihelbeputru, mis on meie laste lemmikpuder,  ning tutvusime Soome jogurtivalikuga. 

Millised olid kolm kõige eredamat toidumälestust?

Endalgi on naljakas mõelda, et tegime paljuski samu asju, mida nelja aasta tagusel Lapimaa-reisil.  

Suurematele lastele oli eelmisel korral muljet avaldanud vahvas elamuskeskuses LAMMINTUPA (Takalontie 15, Kuusamo) elava tule kohal ise grillitud lenkki-vorstid. Selgi korral käisime käredas talvekülmas selles keset metsa asuvas kohvikus tummist suppi ning ise grillitud vorstikesi söömas, suurtest munkki-pontšikutest rääkimata. Avafotol olen ma Lammintupa restorani ees koos oma lastega. 

Tõeline Lapi õhtusöök Soome ühes parimas ulukiliharestoranis RIIPISEN (Riipisen Laakso, Rukatunturintie 6), mis meile eelmisel korral väga muljet avaldas. Meid pandi isegi istuma samasse lauda, aga eks viieliikmelist perekonda igasse nurgalauda mahutada ei annagi. Ehtsad Lapimaa maitsed veidi gurmeelikumas võtmes väga õduses kaminavalguse-atmosfääris. Menüüs on päris palju kala, sh rääbised ja siiakala, aga me keskendusime põhjapõdralihale, mida Eestis ju ei saa. Saadaval oli põhjapõdra sisefilee, kuulus poronkäristys, aga ka jänese-, põdra- ja tedreliharoogi. Magustoiduks muidugi kriuksuv Lapi juust, mida me ka oma mökkis korduvalt sõime. 

Suusatamispausi ajal maitseb imehästi muidugi kuum šokolaad rohke vahukoore ning vahukommikestega! 

Nami-Nami soovitab:

Nami-Namist leiad praegu veidi üle 10 Lapi retsepti, mis polegi ju tegelikult üldse vähe. Eraldi tooks välja kuulsa poronkäristys-hautise, kammiküpsised (kampanisut) ja küpsetatud leibjuustu.  aga ka kuulsa Lapi kohvi. Kui oled Lapimaalt kaasa toonud suitsutatud põhjapõdraliha, siis proovi näiteks neid või neid suupisteid. Kuulsa Lapi vanamehe põhjapõdralihasupi retsepti (avafotol!) lisame ka peatselt Nami-Namisse! 

Loe veel: 

Muide, Nami-Nami perenaine, sotsioloogiadoktor Pille Petersoo kandideerib märtsivalimistel Riigikokku. Loe lähemalt pressiteadet ning hoia silma peal Pille FB-lehel:

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 08.02.2019 16:45 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid