Põhjapõdralihahautis on ehk laplaste tuntuim roog (soome k. poronkäristys, saami k. báistebiđus, rootsi k. renskav, norra k. finnbiff). Traditsiooniliselt kasutatakse põhjapõdra hästi õhukeselt viiutatud seljafilee või steigiribasid, mida praetakse põhjapõdrarasvas, moodsal ajal sobib ka või.
Kõrvale pakutakse kartuliputru, lisandiks suhkruga hõõrutud pohli (Rootsi laplased) või marineeritud kurki (Soome laplased).
Kui poest spetsiaalset poronkäristysliha saada pole, siis osta põhjapõdraliha ja puhasta kõõlustest ja kelmetest. Pane veidikeseks sügavkülma ning lõika seejärel ristipidi imeõhukesteks viiludeks.
Kuumuta või potis. Lisa veel külmunud õhukesed lihaviilud. Hauta kaane all, aeg-ajalt lihatükke ettevaatlikult keerates. Kui vedelik on lihast aurustunud, maitsesta soolaga. Pruunista liha veel veidi ettevaatlikult segades.
Lisa vedelik ja hauta kaane all umbes 30 minutit (kuigi mõned kokad hautavad ka tund-kaks). Kontrolli maitset, vajadusel lisa veel soola ning soovi korral ka pipart.
Serveeri tulikuumalt otse potist, kõrvale paku sibulaga maitsestatud kartuliputru ('pottuvoi' ehk 'pottumuusi') ja suhkruga hõõrutud pohli (Rootsi moodi) või marineeritud kurki (Soome moodi).
Poronkäristys
Põhjapõdralihahautis on ehk laplaste tuntuim roog (soome k. poronkäristys, saami k. báistebiđus, rootsi k. renskav, norra k. finnbiff). Traditsiooniliselt kasutatakse põhjapõdra hästi õhukeselt viiutatud seljafilee või steigiribasid, mida praetakse põhjapõdrarasvas, moodsal ajal sobib ka või.
Kõrvale pakutakse kartuliputru, lisandiks suhkruga hõõrutud pohli (Rootsi laplased) või marineeritud kurki (Soome laplased).