Porgandikooki mitmel moel

3. veebruaril tähistati Ameerika Ühendriikides ja ka Ühendkuningriigis porgandikoogipäeva (National Carrot Cake Day). Nami-Namis on porgandikoogiretsepte mitmeid, aga vaatasime porgandikoogipäeva puhul neile lähemalt otsa

Ajalugu

Arvatavasti küpsetati porgandikooke juba keskajal, sest suhkur ja muud magustajad olid tollal väga kallid ja tavainimesele kättesaamatud. Siis võetigi appi porgandite magusus.

Vanim teadaolev porgandikoogiretsept on prantsuskeelne ja pärit aastast 1827. Wikipedia andmeil on esimene kirja pandud retsept veelgi varasem - restoranipidaja ja toidukirjutaja Antoine B. Beauvilliersi (1754–1817) raamatu L'Art du Cuisinier 2. köites (1814) on Gâteau de Carottes retsept, mida trükiti tolleaegsetes kokaraamatutes laialdaselt. Kümme aastat hiljem ilmus Beauvilliersi retsept Londonis ka inglise keeles, kus oli seesama retsept inglise keele tõlgitud. Too kook valmistati keedetud porganditest, jahust, munadest, võist ja apelsiniõitest.

Kui suhkur lihtrahvale kättesaadavaks muutus, vajus Ühendkuningriigis porgandikook unustusehõlma. Porgandikoogi uus tulemine oli II maailmasõja ajal, kui toidupiirangute tõttu oli suhkrumüük piiratud. 

Porgandikooke laiast ilmast

Porgandikooke võib teha mitmel erineval moel. 

Ameerika Ühendriigid

Grub Americana kirjutab, et esimene porgandikoogiretsept ilmus USAs 1929. aastal Kansases üllitatud kokaraamatus "The 20th Century Bride's Cookbook" ehk "20. sajandi pruudi kokaraamatus". Peale II maailmasõda hakati katsetama erinevate porgandikoogi retseptidega, aga alles 1960ndate alguses sai uudsest magustoidust rahva lemmik. USA kohvikute ja restoranide menüüdesse ilmus porgandikook seega 1960ndate alguses ja see on nüüdseks üks armastatumaid kooke. Müügiedule ja populaarsusele aitas kõvasti kaasa porgandikoogiga paaritatud toorjuustuglasuur :) 

USA kokaraamatutes ja toiduajakirjades on koogi nimeks tihti "Classic Carrot Cake" või "Traditional Carrot Cake" ehk et kook on vägagi "kodustatud" ja 2005. aastal läbi viidud Food Network küsitluse järgi on see 1970ndatest pärit lemmikroogade esiviisikus. 

USA porgandikoogi sees on tihti kreeka pähkleid või pekanipähkleid, samuti lisatakse vürtse (kaneel, muskaatpähkel, ingver). Mahlasust ja tekstuuri võivad lisada purustatud ananass, rosinad või kookoshelbed ja koogile määritakse kindlasti ohtralt toorjuustukreemi. (USA porgandikoogi ajaloo kohta võid lugeda täpsemalt siit (ingl. k)).

Proovi näiteks seda toorjuustuglasuuriga porgandikooki:

Nami-Namist leiad ka Tina Turneri porgandikoogi retsepti, mis sisaldab nii pähkleid kui ka rosinaid:

 

Brasiilia 

Brasiilia porgandikook Bolo de cenoura on keeksilaadne mahlane kook, mis on kaetud šokolaadivõõbaga. Tegemist on uuema magustoiduga, pärit 1960ndatest ja peenelt riivitud porgandid pannakse koogi sisse toorelt. 

Eesti

Eestisse jõudis porgand raamatu "101 Eesti toitu ja toiduainet" autorite sõnul keskajal, aga esialgu oli selle levik piiratud ja porgand ei olnud kõigile ei kättesaadav ega taskukohane. Taluaedadesse jõudis porgand 19. sajandil, aga kuni eelmise sajandi alguseni oli see pigem tuntud supijuurikana. 

Kookidest tundub kõige populaarsem olevat toorjuustukreemiga kihiline porgandikook, vähemalt Nami-Nami lugejate arvates: 

Itaalia

Kui ameerikalikud porgandikoogid on rohkete vürtsidega, siis see Toscanast pärit torta di carote on täitsa vürtsidevaba. Sobib nii kohvipausiks kui ka hommikukohvi kõrvale.

Rootsi

Porgandikook - morotskaka - on populaarne ka põhjamaades, näiteks Rootsis, kus seda küpsetatakse nii ümmarguses koogivormis kui ka plaadikoogina (morotskaka i långpanna). Levinud on nende kladdkaka põhimõttel valmistatud porgandikook - morotskladdkaka. Arvatavasti on just Rootsist jõudnud porgandikook ka meie põhjanaabrite soomlaste koogilauale

Šveits

Šveitsist on pärit üks üsna vana porgandikoogiretsept, nimelt 19. sajandil Aargau kantonis asuva Kaiseraugsti kokakooli retsept. Šveitsis on porgandikook - Rüeblitorte - üks armastatuimaid kooke, eriti laste sünnipäevadel. Koogi sees on mandleid ja sarapuupähkleid, kook on kaetud suhkruvõõbaga ja kaunistatud martsipanist porganditega. 

Ühendkuningriik 

Nagu ülalpool mainitud, siis esimene ingliskeelne porgandikoogiretsept ilmus Londonis 1824. aastal ja selleks oli prantslase Antoine B. Beauvilliersi retsept. Porgandikook on kindlasti üks populaarsemaid kooke - nt BBC Good Foodi koogiedetabelis troonib see auväärsel 3. kohal; Channel 4 Bake Off küsitluse järgi oli see 2022. aastal kõige armastatud kook Walesis (vt all); 2020. aastal üleriigilisel koogipäeval ehk 26. novembril läbi viidud küsitluse järgi jõudis porgandikook samuti TOP10 sekka, olles Aberdeeni elanike lemmik (vt siit). 

Siit leiad armastatud Briti toidukirjutaja Mary Berry porgandikoogiretsepti

 

Loe veel:

 

Pille Petersoo
Pille Petersoo
postitatud 09.02.2025 11:11 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid