Tutvustame kultuuririkkuse aasta raames seda tähtpäeva lähemalt. Elab ju Eestiski palju luule- ja/või Šotimaa sõpru, lisaks on juba aastaid ka Eestis Burnsi õhtusööke korraldatud (vt nt ScottEst ja Briti-Eesti Kaubanduskoda), nii et veidike taustainfot kulub ära.
Lühidalt öeldes on Robert Burns - ka Rabbie Burns - Šoti suurim ja armastatuim luuletaja. Sündis 25. jaanuaril 1759. aastal Alloway külas Ayri linna lähedal vaeses taluperes. Poeet suri samuti Šotimaa, Dumfriesis 21. juuli 1796. aastal, olles vaid 37 aastat vana.
Esimene teadaolev Burnsi õhtusöök leidis aset poeedi viiendal surma-aastapäeval 1801. aasta juulis, kui üheksa poeedi sõpra otsustasid kokku saada ja Robert Burnsi meenutada. Kogunemine leidis aset Burns Cottage'is Alloways. Söödi hägist, esitleti Robert Burnsi luuletusi ja peeti kõnesid (sh "Kustumatu mälestus"). Üritus oli nii menukas, et seltskond otsustas seda järgmisel aastal korrata, aga siis juba Robert Burnsi sünniaastapäeval. Muide, esimesel paaril korral tähistati Burnsi sünniaastapäeva 29. jaanuaril, kuni 1803. aastal avastati Ayri kirikuraamatust, et Robert Burns sündis ikka hoopis 25. jaanuaril!
Nii saigi Burnsi õhtusöökide traditsioon alguse.
Ühel korralikul Burnsi õhtusöögil on mõned kohustuslikud elemendid, milleks on Šoti söök, Šoti muusika, Robert Burnsi luule ja Šoti viski (või alkoholivaba alternatiiv).
Peokava on umbes selline:
Burnsi õhtusöögil serveeritakse tavaliselt kolmekäigulist menüüd, mis hõlmab supikäiku, hägisekäiku ja magustoitu.
Alustuseks pakutakse suppi. Kõige populaarsem on cullen skink ehk kreemjas supp suitsutatud kilttursa, kartulite ja sibulaga, ent hästi sobivad ka cock-a-leekie ehk kana-porrusupp või Scotch broth ehk lambaliha-kruubisupp.
Pearoaks on muidugi hägis - great chieftain o’ the puddin-race - ja seda serveeritakse koos kaalikatambi (neeps) ja kartulitambiga (tatties). Nami-Namist leiad põhjaliku hägise valmistamise õpetuse.
Magustoiduks pakuti varasemal ajal clootie dumpling pudingit, tänapäeval pigem cranachan'i, Caledonian cream vahukreemi või tipsy laird kausitorti/pokaalidesserti.
Joogiks tarbiti ja nauditakse ka praegu muidugi šoti viskit.
Nüüd hägisist lähemalt.
Hägis on vürtsidega maitsestatud lambarupksipuding. Nagu retseptist näha, siis koostises on lambarupskid (süda, maks, kopsud), sibul, kaeratang ja/või kaerajahu, ploomirasv ja mitmed maitseained. Kuigi paljude jaoks tunduvad rupsid pisut hirmutavad, siis tulemuseks on väga maitseküllane ja mõnus roog, mis topitakse lambamakku. Moodsal ajal topitakse hägisepuding pigem kunstkesta sisse, samuti on võimalus osta ka vegetaarset hägist, mis lambarupskeid ei sisalda.
Eks ikka poeedi enda pärast. 18. sajandi lõpus oli rupskite söömine täitsa tavaline, eriti lihtrahva seas. Rupsid - ja nendest tehtud hägis - olid toitvad ja kukrusõbralikud. 1787. aastal kirjutas Robert Burns "Oodi hägisele" (ingl. k "Address to the Haggis"), kus ta humoorikas võtmes kiidab kohalikku lihtsat delikatess, kutsudes seda kõikide pudingite kuningaksi.
“Fair fa’ your honest, sonsie face,
Great chieftain o’ the puddin-race!
Aboon them a’ ye tak your place,
Painch, tripe, or thairm:
Weel are ye wordy o’ a grace
As lang’s my airm.”
Ood muutus väga populaarseks ja seeläbi tõsteti lihtne hägis kogu Šotimaal tüvitoidu staatusesse.
Artikkel ilmus algselt 2020. aastal; oluliselt täiendatud.
Mina olen homseks valmis :)